middel van gegalvaniseerde buizen uit de watergevende spleten in de zandsteenrotsen was opgevangen, bleef steriel; andere vertoonden slechts één tot vijf kolonies per kubieke centimeter. Dit resultaat, gevoegd bij de uiterst gunstige terreinomstandigheden, terwijl bovendien bleek, dat in het verloop van een paar maanden het water noch in hoeveelheid noch in chemische samenstelling veranderde en steeds steriel bleef, deed besluiten deze bronnen als prise d'eau te nemen.

De bronnen komen uit den zijwand van het plateau van Sibolangit, dat naar deze zijde zeer steil afvalt met hellingen van 100 meter op 100. Het water komt uit weeke zandsteenrots ongeveer 60 meter beneden den rand van het plateau te voorschijn. De filtreerende lagen zijn dus zeer dik. De regenval op het plateau is enorm hoog, tot 6 meter in het jaar; verder is het plateau slechts dun bevolkt en ten overvloede werd de kleine kampong Roemah Soemboel, die aan den rand boven de bronnen was gelegen, in haar geheel opgekocht en zal er in het vervolg zorg voor worden gedragen, dat het stuk van het plateau, dat de bronnen voedt, onbewoond zal blijven.

Het water moest dus van een hygiënisch standpunt uitstekend worden genoemd en zal steeds in overvloed aanwezig blijven.

De bron werd in de rots „gevat," een aan alle zijden afgesloten brongebouw werd opgericht en een leiding naar Medan aangelegd, waarin een aantal ontlastingsreservoirs moesten worden aangebracht om den te hoogen druk op te heffen.

Het water nu, dat in het Pathologisch Laboratorium, dat onder de eerst aangeslotenen behoorde, uit de leiding stroomde, vertoonde een hoog bacteriegehalte, dat bovendien sterk wisselde.

Op 16 Juli 1907 bevatte het water 500 kolonies per cM3.

17 Qon

ff 11 n n » ff ff „ „ „

ff 23 n n n n n 360 ,, „ „

„ 27 Augs. „ „ „ „ 60 „ „ „

ft 28 .f ff ff ff f. 36 ,, „