en in ieder geval aanleiding geeft tot een veel grooter verbruik van cocaïne dan voor de eigenlijke operatie alleen noodig zou zijn. Deze nadeelen hebben mij genoopt iets anders te zoeken en ik heb volgens mijne opgaven door de firma Windler in Berlijn een instrumentje laten construeeren, dat op zeer bevredigende wijze het ooglid fixeert en het oog beschermt zonder dat ik genoodzaakt werd de lokale anaesthesie verder uit te breiden dan voor de operatie zelf noodig is, en dat dus de pijnloosheid ten zeerste bevordert.

Gelijk uit de teekening blijkt (Fig. I) bestaat het instrumentje uit een oogplaat, waarop een dubbele haak bevestigd is, welke bestemd is om den rand van het ooglid vast te haken en te fixeeren nadat de plaat onder het ooglid getracht is. Deze twee deelen zijn aan de basis door een scharnier vereenigd. Door een schroef kan de haak vast op de plaat gefixeerd worden, terwijl een veer hem terugduwt zoodra de schroef los gemaakt wordt. Twee kleine gaatjes in de plaat correspondeeren met de punten van den haak en beletten dat deze door aanraking der plaat afgestompt worden. Al deze deelen zijn van metaal en kunnen voor de reiniging uit elkaar genomen worden.

Uit deze beschrijving blijkt hoe dit instrument gebruikt wordt. Wil men bij voorbeeld eene entropiumoperatie verrichten, dan wordt eerst de rand van het ooglid door cocaïne-adrenaline gevoelloos gemaakt. Daarna wordt de plaat onder het ooglid geschoven, de punten van den haak in den ooglidrand gestoken, daarbij zorg dragende dat de steken in het bereik der straks te leggen huidsneê vallen, opdat na de operatie geen onnoodige steekwondjes achterblijven, en vervolgens vastgeschroefd. Nu kan de operatie op het zoo gefixeerde ooglid zeer gemakkelijk vericht worden. (Fig. 11). Het instrument wordt eerst verwijderd op het moment, waarop de hechtingen, die reeds gelegd zijn, geknoopt moeten worden. Ook bij operaties aan den binnenkant van