Dat Deli geen epidemieën vertoont ook in deze gunstige jaren, als de ziekte niet van buiten wordt ingevoerd, is voor spreker een reden om aan te nemen, dat de ziekte niet endemisch is.
Zelf zag spreker voor de ingangen der kampongs waarschuwingsteekens in choleratijd, een bewijs dat de kampongbewoner bang is voor die ziekte.
De heer van Praag bestrijdt dit en zegt, dat zulke teekens alleen bij pokken worden aangebracht.
Ook zegt hij, dat er wel geen epidemieën voorkomen, maar dat niet van Deli kan gezegd worden, dat het geen cholera-haard is.
Ook in Europa verloopen de epidemieën van zelf.
Ook acht spreker 't voor mogelijk, dat b.v. op kedehgoederen de cholera-bacillen kunnen blijven voort bestaan.
Daarna stelt de voorzitter de volgende motie alan de orde:
Motie 1. De vergadering enz. is van oordeel, dat er geen enkele reden bestaat om aan te nemen, dat in de laatste jaren de cholera in Deli inheemsch heerscht en acht Deli met groote waarschijnlijkheid een land vrij van cholera, zoolang niet door infectie van buiten de besmetting is binnengebracht.
Deze motie wordt aangenomen met één stem tegen.
Daarop stelt de voorzitter de volgende vraag:
Hoe wordt Deli besmet door cholera?
Behalve door chineesche immigranten, zeggen de planters, dat vroeger ook door immigranten uit Singapore de cholera werd binnengebracht.
De voorzitter sluit aan deze vraag zijn 2e motie aan:
Motie 11. De vergadering enz. acht het uit de ondervinding der laatste jaren bewezen, dat de cholera herhaaldelijk door de Chineesche immigrantenschepen van de plantersvereeniging en enkele malen door Javanen is ingevoerd, en acht het dus zeer gewenscht tegen deze zeer gevaarlijke infectiebron de strengste maatregelen te treffen.
Hoewel niet is aangetoond, dat langs anderen weg de