gezocht is ook weer gelegen in verschillend gedrag tegenover kleurstoffen. Verder pleit tegen het ontstaan uit centrosomen, dat men de Guarneri'sche lichaampjes heeft waargenomen in cellen met karyokinese.
Nog andere onderzoekers leiden de lichaampjes af uit het protoplasma der epitheelcel. Guarneri zelf heeft ze voor protozoën gehouden. Het verdient opmerking, dat, wat hij en Pfeiffer hebben gezien van groei en deeling, berust op combinatie van verschillende mikroskopische beelden, niet enkel in de geënte cornea, maar bovendien in vaccinelymphe. De slotindruk, dien spreker kreeg van zijn studie over dit onderwerp, is, dat men de lichaampjes van Guarneri heeft op te vatten niet als het virus zelf der vaccine, maar als een uiting van de reactie der geheele epitheelcel op het ingedrongen virus. Zoo beschouwd, valt er een anologie te constateeren tusschen variola, vaccine en lyssa. Ook de lichaampjes van Negri zijn dan te houden voor intracellulaire vormsels als reactie op een infectie, gevolgd door degeneratie. In de discussie, die op deze voordracht volgde, merkt de Heer Nijland op, dat de meening als zouden de Guarneri'sche lichaampjes ontstaan uit leucocyten weerlegd is door een proef van Aldershoff; hij zag die lichaampjes ontstaan in de doode cornea. De Heer de Haan merkt op, dat men in de vaccinelymphe de lichaampjes van Guarneri kan vernietigen; dan blijft ze toch infectieus want men kan door enting er mee weer Guarneri'sche lichaampjes doen ontstaan.
Na dankzegging aan den spreker verleent de voorzitter het woord aan den Heer Grijns, om te spreken over den invloed van het phase-verschil op de richting waarin geluid gehoord wordt. De mensch is in een open ruimte in staat om te hooren of een geluid komt van links of rechts. Wat hem daartoe in staat stelt was tot dusverre slecht bekend. Meest werd het intensiteitsverschil in beide ooren beschouwd als bron van die waarneming van richting; maar althans voor