jMÊm^ez
SPAREN EN BELEGGEN
Gespaard is er altijd. Maarde wijze waarop wordt gespaard is aan verandering onderhevig. Inde nog primitieve samenleving legt men goederen in natura opzij. Naarmate de samenleving zich ontwikkelt wordt het ruilverkeer in goederen vervangen door het geldverkeer en ontstaat het bankwezen. Men spaart dan in geld en vertrouwt dit tegen vergoeding toe aan de spaarbank. Nog een fase verder doet het verzekeringswezen zijn intrede. Naast stortingen op spaarbankboekjes wordt dan ook gespaard inde vorm van betaling van premies. Dezë laatste spaarvorm heeft een grote om-, vang aangenomen mede door de ontwikkeling van de sociale wetgeving. Nü men in brede kring beschikt overeen spaarbankboekje en bovendien door middel van verzekering tegen de belangrijkste risico’s van het leven is veilig gesteld, is de volgende stap het beleggen. Beleggen houdt in, dat men zijn geld op langere termijn vastlegt b.v. in effecten, om hierdoor een wat hoger rendement te verkrijgen of om zich enigermate te dekken tegen de voortschrijdende geldontwaarding. Hiervoor komen uiteraard alleen in aanmerking besparingen, die gedurende langere tijd intact blijven en dus niet besparingen, die bestemd zijn voor de aanschaf op korte termijn van b.v. een T.V. of de besparingen die dienen om onvoorziene uitgaven direct te kunnen opvangen.
De ontwikkeling inde richting vaneen brede spreiding van effectenbezit wordt ook in maatschappelijk opzicht door velen wenselijk geacht. Hoe meer personen immers direct belang krijgen inde ondernemingen, des te hechter wordt het fundament van de arbeidsvrede en des te ruimer ook wordt de mogelijkheid voor de financiering van de verdere expansie. Gezien de noodzaak om steeds grotere bedragen per arbeidsplaats te investeren, is het duidelijk dat de welvaart sterk afhangt van de mate, waarin kapitaal wordt gevormd. Dat de vakcentrales belangrijke groepen van hun leden rijp achten voor effecten-, bezit blijkt uit het feit dat zij tot oprichting van beleggingsfondsen zijn overgegaan. Voor de leden van het N.K.V. is dit het beleggingsfonds Webefo. Een brochure met uitvoerige gegevens, over Webefo kan gratis verkregen worden bij het Administratie- en Trustkantoor WEBEFO N.V., Oudenoord 12 te Utrecht en bij de plaatselijke agentschappen van de Centrale Volksbank.
Nou ja, misschien bestond uw vakantiemenu inde afgelopen zomer meer uit inktvissen. Of paella. Of kolochitakias. Maar elke dag? Nee. Dat zou toch gaan vervelen. Helaas, er fcijn zo weinig lekkere, voedzame dingen die nóóit gaan vervelen. Zoals bloemige, roemige aardappels. Ja, gewoon vaderlandse aardappels. U hebt daar nooit bij stil gestaan? Toch is het zo. Goed, u moet ze niet in Engeland eten, waar ze nogal eens glazig of papperig zijn. En ook niet in Turkije met z’n pilav, ’s Lands wijs, ’s lands eer, nietwaar. Maar thuis in Nederland? Daar is in deze maanden die heerlijke, eerlijke aardappel op z’n inter-
nationale best! Gekookt, gebakken, als puree, als frites, als wafeltjes, als croquet – in schier
eindeloze variatie, en vól vitaminen! (Had u niet gedacht hè?). Lees maar eens dat aardige receptenboekje, dat u door 25 ct extra op
postbus 6045, Den Haag.
Aardappels zijn lekker elke dag INLICHTINGENBUREAU VOOR AARDAPPELEN
een briefkaart te plakken, kunt . bestellen bij het Inlichtingen- i bureau voor Aardappelen,
De Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, drs. P. C. W. M. Bogaers, heeft jongstleden zaterdag het nieuwe gebouw van de Volkskrant aan de Wïbautstraat in Amsterdam officieel geopend. Sinds 2 januari van dit jaar draait de nieuwe 144-zijdigerotatiepers reeds dagelijks in dit gloednieuwe gebouw. De afbouw vergde daarna evenwel nog enkele maanden, maar nu zijn alle afdelingen naar het nieuwe gebouw overgebracht.