TAAK VAN K.R.0.:

; • ISOLEMENTEN DOORBREKEN | • VERBINDINGEN LEGGEN • KLOVEN OVERBRUGGEN

Sta mij toe de ether te vergelijken met een winkelcentrum. Zulk een centrum is gericht op de behoeftenvoorziening van de mensen. Die behoeften zijn eindeloos gevarieerd. Daarom vindt men in het winkelcentrum levensmiddelen, kleding en huisraad, naast geneesmiddelen, grammofoonplaten, boeken, kunstvoorwerpen en sieraden. Bij de bakker kan men brood en banket vragen, in het horecabedrijf een maaltijd of, ter verpozing en ontspanning, iets drinkbaars. Het winkelcentrum is voor iedereen bereikbaar en toegankelijk. Wie het kopend publiek en de veelsoortigheid der artikelen beschouwt en wie nog herinneringen op dit gebied heeft van bijvoorbeeld 30 jaar geleden, constateert een grote vooruitgang inde sociale distributie der produkten. Talloze artikelen, die vroeger alleen maar binnen het bereik lagen van economisch bevoorrechten, zijn of worden steeds meer gemeengoed. Zo is het hedendaagse winkelcentrum het materieel zichtbare bewijs van menselijke groei die – ik wil dit graag zeggen – met name gevoed en gestimuleerd wordt door de organisaties der werknemers. Maarde vergelijking met het winkelcentrum houdt hier op. De mens is immers veel meer dan een etend, drinkend, werkend en producerend wezen. Een mens kan denken, ontdekken en liefhebben. Een mens kan vragen stellen, bang en onzeker zijn. Ook kan hij haten en verwoesten. In dit hogere gebied van het mens-zijn stuit men op zuiver menselijke behoeften, die inde K.R.0.-statuten in vier woorden Worden genoemd: „geestelijke ontplooiing, voorlichting, ontspanning”. Wil men deze behoeften concreet noemen, dan kan men een „artikelenlijst” samenstellen: geestelijke ontplooiing: kunst, geschiedenis, godsdienst, wetenschapen politiek; voorlichting: nieuws, documentatie, toelichting, vertolking en vergelijking; ontspanning: sport, film, show, spel, dans en muziek. Evenals bepaalde materiële produkten waren vroeger ook vele voortbrengselen van de geest, cultuur en kunst, voor het merendeel der mensen onbereikbare luxe. Zij Waren zich nauwelijks van behoeften op dit gebied bewust, omdat hun bevrediging op materieel gebied al zo nijpend te kort schoot. Wie in het winkelcentrum verstandig inkoopt, kan zich lichamelijk gezond voeden. Maarde menselijke ontwikkeling is niet voltooid met de maximale voorziening van stoffelijke behoeften. Integendeel. Naarmate hierin ruimer wordt voorzien, wordt ander, wijder en hoger gebied toegankelijk, dat een mens wil binnengaan en daarin hij zich thuis wil voelen, waarin hij verder wil groeien naar méér mens-zijn. vooruitgang levert hiertoe een aantal 'loodzakelijke elementen als gemeenschappelijke welstand, bestaanszekerheid, beenvorming, vrije tijd en de mogelijkheid 2,ch over grotere afstanden in kortere tijd te verplaatsen. De mens van vandaag bestormt de barrières, die hem tegenhouden °P zijn weg. Lands- en stadsgrenzen wor'km weggevaagd of vervagen steeds. Alle

fica, Danny Kaye, Maria Callas en Bonanza zijn gewone gespreksonderwerpen in alle kringen.

Als we hoopvol de toekomst inkijken – en dat willen we – dan verwachten we dat uit de schijnbaar chaotische wirwar van nu, mensen voortkomen met méér en nieuwe mogelijkheden tot geluk.

In dit uitermate boeiende gebeuren speelt de communicatietechniek, in het bijzonder die van radio en televisie, een bijna onschatbare rol.

gebieden van menselijk leven en activiteit worden steeds meer voor allen toegankelijk. Arbeiderszonen bezetten ministerzetels en leerstoelen aan universiteiten. Zij nemen deel inde topleiding van wereldbedrijven. Het gaat snel en op grote schaal. lederéén wordt betrokken in alles wat gebeurt: ruimtevaart, Olympische Spelen, concilie, Verenigde Naties, Oost-West, rassenproblemen en ontwikkelingswerk. Een opera inde Scala van Milaan, het Concertgebouworkest, een songfestival, Ben-

De ether is het alomtegenwoordige, voor allen bereikbare „winkelcentrum”, waaruit men voortdurend thuisbezorgd kan krijgen wat een mens ter informatie, ontwikkeling en ontspanning behoeft. Radio en televisie maken hem bewust van verscholen behoeften, wekken nieuwe interessen. Er wordt meer gelezen dan ooit tevoren. Schouwburg, concertzaal en museum kregen nieuw publiek. Het internationaal toerisme wordt door de televisie mede bevorderd. Het moderne leven met zijn hoge tempo, hevige spanningen en ingewikkelde samenhang, stelt hoge eisen aan zenuwen en geestelijk uithoudingsvermogen van allen, die hierbij betrokken zijn. Dit geldt niet alleen voor de zakenman, de toptechnicus en de be-

Voor de eerste maal brengen wij in dit nummer een nieuwe rubriek, Te Gast, die in plaats van de rubriek Forumpraat regelmatig op deze pagina zal verschijnen. De rubriek is bedoeld om bepaalde vooraanstaande personen de gelegenheid te geven hun mening te uiten over onderwerpen, waarbij zij betrokken zijn. Als eerste hebben wij een bijdrage voor Te Gast gevraagd aan mr. H. W. van Doorn, de voorzitter van de K.R.0., die binnenkort 40 jaar bestaat.

drijfsleider, maar ook voor de huismoeder, de administrateur en de werker in vrijwel alle bedrijfstakken. Daarom acht ik goede ontspanning inde vorm van amusementsmuziek, verstrooiende films en shows en sportuitzendingen voor de gezondhouding van de samenleving van niet minder belang dan het zogenaamde „zwaardere” culturele en educatieve. Radio en televisie zijn voor ons machtige middelen, die ons in staat stellen te leven ineen wereld die materieel en geestelijk veel groter en wijder is dan ooit tevoren. Zij stellen ons in staat praktisch onbeperkt bij anderen thuis te komen en anderen bij ons thuis te ontvangen.

Misschien is al lezend de plaats van de K.R.O. in deze tijd duidelijker geworden. Als christenen en als katholieken zijn wij bezig opnieuw te ontdekken wat de eerste christenen zich zeer bewust waren, namelijk dat de heilsboodschap niet eenzijdig gericht is op het bereikbaar maken van de hemel maar evenzeer op het bewoonbaar maken van de aarde. Het was deze gedachte, die de grote voormannen van de christelijke vakbeweging inspireerde tot hun levensstrijd voor sociale gerechtigheid. Hetzelfde uitgangspunt inspireerde veertig jaar geleden de stichters van de K.R.O. tot hun entree inde ether. Natuurlijk is er sedertdien veel gewijzigd. Radio en televisie versnellen zelf mede de ontwikkeling en veroorzaken verandering in denkwijzen en vormen.

Indoor de heilsboodschap geïnspireerd gebruik van de techniek en deelneming aan de communicatie, ligt een waardevol dienstbetoon aan de gehele gemeenschap. In Nederland behoeven wij als katholieken dit dienstbetoon niet te beperken – zoals vrijwel overal elders inde wereld op omroepgebied – tot de strikt godsdienstige programma’s. Wij hebben het recht, de vrijheid, de kracht, de mogelijkheid en hiermee de plicht tot volledige deelneming aan de omroeptaak, tot zelfstandige produktie en uitzending van programma’s op elk gebied. Dit belast ons met ernstige verantwoordelijkheid en geeft ons kostbare kansen. Deze verantwoordelijkheid rust niet uitsluitend op K.R.0.-bestuurders, maar op het katholieke volksdeel in al zijn verscheidenheid. Meer dan ooit is het een kwestie van aanvaarding door vrije keuze en deze keuze is noodzakelijk voor de maximale benutting der kansen.

Inde afgelopen veertig jaar heeft de K.R.O. actief meegeholpen aan het doorbreken van isolementen, het leggen van verbindingen en het overbruggen van kloven. De herdenking van het veertigjarig bestaan is slechts een kortstondig voorval. Maarde taak, waarvoor wij samen staan en die wij hebben aangevat, is gericht op het tot bloei brengen van wat groeide. Het is duidelijk, dat de bewuste, actieve steun van de honderdduizenden katholieke werknemers, zoals in alle andere sectoren van de samenleving, ook hier van bijzonder belang is. Mr. H. W. van Doorn, voorzitter K.R.O.

TdKÜSfï

Mr. H. W. van Doorn werd op 6oktober 1915 in Den Haag geboren. Nazijn gymnasiale studie aan het Haags Aloysiuscollege, studeerde hij in Leiden een jaar klassieke letteren en daarna rechten waarvoor hij in 1940 zijn doctoraal behaalde. Mr.Van Doorn volgde aanvankelijk een loopbaan inde staande magistratuur der rechterlijke macht. In 1942 werd hij ambtenaar O.M. te Rotterdam, na de oorlog leider van de toenmalige P.O.D. en in 1947 advocaat fiscaal bij het bijzonder gerechtshof in Den Haag. In 1951 werd hij substituut officier van justitie in Rotterdam. Naast deze werkzaamheden bewoog mr. Van Doorn zich actief op maatschappelijk en politiek terrein. Van 1954 tot 1962 was mr. Van Doorn voorzitter van de K..V.P. • Op 1 juli 1961 volgde mr. Van Doorn pater drs. E. H. j. van Waesberge O.P. op als voorzitter van de K.R.O.