KATHOLIEKE ILLUSTRATIE

|| BIJ DE PLATEN op b1z.510-511 | De beide aantrekkelijke platen, die men op de midden-bladzijden van dit nummer aantreft, geven den lezer weer eens een indruk van het weelderig natuurschoon en het eigenaardige arbeidsleven in onze Oost-Indische bezittingen. De eerste plaat brengt ons inden wereldberoemden plantentuin te Buitenzorg, die onder de botanische tuinen buiten Europa de allereerste plaats inneemt, èn wetenschappelijk èn door schoonheid van aanleg. Hoe grootsch verheffen zich op onze plaat de boomen! Hóe rijk zijn ze omgroeid met allerlei klim- en slingerplaten ! Wat een prachtige doorkijk ligt er voor ons open, achter de mannenfiguur op den voorgrond ! De grassnijder, die zijn oogst wegdraagt, geeft leven aan ’t tooneel, en helpt ons meteen om de hoogte der boomen enz. eenigszins te schatten. Onze tweede plaat laat duidelijk zien, hoe uit de boomen de grondstof gewonnen wordt voor het tegenwoordig zoo belangrijke rubber. Rondom den stam der rubber-boomen worden insnijdingen gemaakt. De boom gaat dan „bloeden,” uit de snede loopt een melkachtig sap, dat ineen aarden pot

UITSLAG VAN DEN PRIJSREBUS IN No. 37. De oplossing was: IN DE ZOMERNACHTEN VRIEST ’T SOMS STERK. Na loting onder de goede oplossers verwierven de prijzen : le prijs (f 10), A. v. 1 Kempen, Talmalaan 10, Ede. 2e prijs (f5), J. v. Rooyen, Landstraat 82, Vlaari dingen. 3e prijs (f 2.50). W. E. Heer A. W. van Rossum, kapelaan, Hengelo, i 4@ prijs (f 2.50), B. Koet, Kraaienplein 32 hs, Amsterdam. Ter herinnering. Steeds worden de prijzen onder de goede inzenders verloot, j Aile goede oplossers vermelden gaat niet : ’t zijn er soms duizenden ! Natuur[ üjk kunnen we hierover ook geen brieven schrijven. NIEUWE REBUS. I Onder de goede oplossers van bovenstaanden rebus worden verloot : ,;en prijs van j 10,- een prijs van f S; twee prijzen van f 2.50. Inzendingen, uitsluitend per briefkaart, aan de Redactie, voor 1 Augustus.

wordt opgevangen en daarna in grootere vaten verzameld (zie de plaat). In dat melksap komt de zoo hooggeschatte stof voor inden vorm van microscopisch kleine bolletjes, welke zich, als het sap een tijdlang rustig staat, aan de oppervlakte verzamelen als een soort room. Natuurlijk weet de techniek deze rubber-afscheiding op allerlei wijs te bevorderen. De nu verkregen ruwe rubber wordt door wasschep, kneden, enz. voor de industrie bruikbaar gemaakt. Men rekent dat 3/4 van alle geproduceerde rubber dient voor het vervaardigen van automobielbanden: de rest wordt bewerkt tot rijwielbanden, buizen, schoenen, proppen, handschoenen, ballen, speelgoed, stempels, enz. Ook bij den aanleg van spoorwegen (als veermateriaal voor buffers b.v.) en bij de vervaardiging van vliegtuigen vindt de rubber toepassing.

WIMPIE. XI. DE BRUILOFT. Als je een tijdje een vrijer gehad hebt moet je trouwen. Verleden week is mijn oudste zuster getrouwd met haar vrijer. Vader zei dat het ook tijd werd. Ze hadden al zoo’n eeuwige tijd gevreëen. Ik mocht mee naar ’t stadhuis en naar de kerk.

het hoofd is (niks van an zei tante Tonia zachtjes) en dat de vrouw de man gehoorzamen moet. Dat was weer niet waar, zei m’n tante, die wou ’t natuurlijk weer beter weten dan die deftige zwarte man. Toen schre ven ze hun naam in twee boeken en toen zoenden ze mekaar en toen gingen we weer weg en ik mocht weer naast den koetsier zitten en toen zag ik lekker mijn vriendjes uit school komen en die renden achter mijn rijtuig. Thuis werden we allemaal gezoend. Wat kreeg mijn zuster een hoop zoenen ! Van ons allemaal een. van tante Leen kreeg ze er wel tien en die vindt ze nog wel zoo'n. draak. Maar bij zulke gelegenheden moet je zoenen of je wil of niet. Ze zoenden allemaal met de oogen dicht en toen kregen ze een glaasje en toen zei oom terwijl ie zijn glaasje optilde „nou jongelui daar gane jullie hoor, santjes” en hij slikte nog verscheidene glaasjes naar binnen. Als ik trouw geef ik hem niet zooveel van dat goed want hij werd er vervelend van. Dat kwam van het spraakwater zei m’n neefje, maar mijn oom kon bijna heelemaal niet meer praten, en als ie wat zei dan zei moeder direkt : Oome Barend hou jij je een beetje stil, d’t zijn kinderen bij. We hebben reuzenfijn gegeten. Maar ’s avonds om acht uur moest ik al naar bed. Toen begonnen ze juist met voordragen en werd het lollig. Nou ik was heel erg boos op moeder, en ik heb het den volgenden dag direkt aan den meester verteld, dat ik niet eens op mocht blijven. Toen zei die weer : Wim je hebt een zeer wijze moeder, deden alle moeders maar zoo, kinderen hoor’en niet op een bruiloft ’s avonds. Ik zei toen aan moeder dat ze zoo geleerd was en dat ik toch heel veel van haar hield. En toen zei moeder weer : Wim je bent een schat. Ik heb haar maar niet verteld hoe de meester mij wel eens noemt. Heel anders dan schattig. Uit.

BIJ HET CONSULT. „Laat u dit gezegd zijn : lang zult u niet meer leven, als u dit leven nog lang voortzet.”

Willen jullie weten hoe trouwen gaat ? D'r is niks an hoor, ik kan het nu ook, ik heb ’t zelf gezien. We moesten eerst wachten op ’t stadhuis, 't ging niks vlug. Vader mopperde en zei je kon wel merken dat het gemeentewerk is. Toen kwamen we in een groote kamer. Achter een groene tafel zaten twee mannen. Die lachten niet, mijn zuster wel, die lachte alsmaar en was wat blij dat ze trouwde. Waarom trouw je niet in je eigen stad vroeg tante Tonia ? Dat mensch moet altijd wat zeggen of wat vragen. Een jongen trouwt niet graag in zijn eigen woonplaats, zei de vrijer van mijn zuster, omdat ie daar gewoonlijk oude vlammen heeft. Oude vlammen is zeker een soort ziekte of 'n belasting of zoo. Toen zei de deftige meneer een heeleboel achter elkaar. Een beetje heb ik maar onthouden, dat je elkander in droeve dagen moet helpen huilen, dat de man ..

EEN STRAATTOONEELTJE TE LONDEN. Ook in ons land tracht men op allerlei wijze langs de straten zijn brood (of wat anders) te verdienen ; wij hebben venters, straatzangers, straatmuzikanten, straat-acrobaten, enz. zelfs straat-teekenaars. Dat echter een beeldhouwer ih ’t publiek zijn kunst uitoefent en dan met de pet rondgaat is, zoover wij weten, een Londensche nouveauté.

EEN VERDWIJNEND AMBACHT. De stoomhoutzagerijen zijn oorzaak, dat het zagen met handkracht nog slechts sporadisch voorkomt. De loonzagers op onze foto (te Hooge Zwaluwe genomen) moesten reeds op andere wijze in hun onderhoud voorzien, maar oefenen nu hun oude beroep weer uit, wijl de naastbij gelegen zagerij is afgebrand.