• KiptMi An 't Hoen «O’s HcCall's Corpontion

A keer iets ANDERS

Imedzame onaestaartaoop 14 dl slaolie • 2 ossestaarten, in leine stukjes gehakt • 2 grote uien, kingesneden • knolselderij, üingehakt • I teentje knoflook, jngemaakt • 40 g bloem • 1 blikje matenpuree • 2 dl droge witte lijn • lyi I bouillon of water • I eetlepels fijngehakte peterselie • } theelepel gedroogde rozemarijn • I laurierblaadje • yj theelepel 'droogde dragon • 2 theelepels :ou( • '4 theelepel peper • 2 kopjes Uk gesneden wortelschijfjes • % % mt te grote aardappelen, geschild • ) pakje (250 g) diepvriesdopmtjes • 1 blikje champignons.

Laat in een grote braadpan de slaolie heet worden. Bak hierin ieel voor deel de stukken osse-Btaart rondom bruin (dit duurt telkens ongeveer 15 minuten). Neem de laatste ossestaartstukken uit de pan en fruit in de olie de uien, knolselderij en knoflook kedurende 5 minuten. Strooi de bloem erover en bak deze op een laag vuur al roerend heel lichtbruin (niet langer dan 2 minuten). Voeg de tomatenpuree, wijn, bouillon of water, de kruiden, zout en kieper toe. Breng dit aan de kook ïn voeg dan de gebakken osseitaartstukken toe. Laat het gelecht 3 *4 uur op een zacht vuur |taan of tot het ossestaartvlees faar is. ' Schep dan zoveel mogelijk het ket van de bovenkant af. Voeg de wortelen en aardappelen toe en wook alles nog 1 uur. Kook de ioperwtjes apart gaar. Laat ze .litlekken en strooi deze met de 'lhampignons over de ossestaart- 8 personen.

juïaljaainae’ kip met polenta ’ I braadkip van ongeveer 2 kg, in Iftukken • 2 eetlepels boter of martarine • 2 eetlepels olijf- of slaolie • jl ui, in schijfjes gesneden • I teentje knoflook, fijngemaakt • fijngehakte mierselie • 2 theelepels zout • [1 theelepel gedroogde rozemarijn • y, theelepel peper • 2 blikjes toma- • ong. 1 l bouillon of mater • (aardappelmeel of maïuena) • polenta (zie volgende recept). 1' ...

Was de stukken kip en droog ze goed af. Laat de boter of margarine met de olijf- of slaolie heet /'worden. Bak hierin telkens een paar stukken kip bruin, Neern ze luit de pan en fruit dan de ui en (knoflook gedurende 5 minuten, tooe de stukken kip weer terug in de pan met veel fijngehakte peterselie, zout, rozemarijn, peper, topatenpuree en bouillon of water lu kunt wat bouillon trekken van Wganen en strotje). Breng het geheel aan de kook en laat de kip op een zacht vuur gaar worden in ongeveer 1 % uur. Roer wel af en toe het geheel even om. Vindt u het vocht wat te dun, bind het dan H nog wat bij met aardappelmeel of maïzena.

Maak in de tijd dat de kip gaar suddert de polenta:

Polenta 2 afgestreken theelepels zout • 250 g maïsmeel. Breng in een pan 1 1 water met het zout aan de kook en laat dit flink doorkoken. Voeg deel voor deel en onder goed roeren het maïsmeel toe. Temper de warmte en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Stel de warmtebron dan laag, roer niet meer en laat de pan zonder deksel ongeve.er een Vj uur zó staan. Er wordt dan een dun korstje gevormd en de massa ziet er vast uit. Maak de zijkanten los met een mes en keer de polenta op het midden van een schotel. Schep het Italiaanse kipgerecht rond de polenta. Voor ongeveer 6 personen. N.B. Kunt u geen maïsmeel bemachtigen, dan kunt u ook heel goed kindermeel (van gemalen tarwegriesmeel) gebruiken. Alvast voor Valentijnsdag 14 februari een toepasselijk gebak:

Harte.ntaart met kernen Voor het deeg: 100 g zachte boter of margarine • 60 g suiker • 1 eierdooier • 200 g bloem • geraspte schil van 1 citroen • 2 lepels citroensap. Voor het vulsel: 2 pakjes verse kaas (mon chou of gervaisJ • 60 g suiker • 1 ei • geraspte schil van 1 citroen • 1 blik kersen op sap • 1/5 I slagroom.

Het deeg: Roer in een kom de boter of margarine met de suiker licht en schuimig (met een houten lepel of met een handklopmixer). Klop de eierdooier erdoor. Roer (met de handklopmixer op de laagste snelheid) de bloem, geraspte citroenschil en tot slot het citroensap erdoor. Vorm een bal van het deeg, pak deze in aluminiumfolie en leg het pakje 1 uur in de koel- Druk het deeg dan uit in een beboterde hartvorm en zet deze nog 15 minuten in de koelkast alvorens het vulsel erin te doen.

Het vullen en bakken : Verwarm de oven voor tot vrij warm (ong. 185° C). Klop de verse kaas in een kom (met de handklopmixer) luchtig. Klop (op lage snelheid) de suiker, het ei en de geraspte citroenschil erdoor; klop alleen maar tot een gladde massa is gevormd, blijf niet langer doorkloppen. Doe het vulsel in de deegvortn en bak de taart ongeveer 30 minuten of tot het deeg lichtbruin en de kaasmassa vast is geworden. Neem het gebak uit de oven.

wacht 10 minuten en neem dan de taart uit do vorm. Laat het gebak helemaal koud worden. Laat in die tijd de kersen uitlekken en bind een deel van het vocht met wat aangemengd aardappelmeel. Schik de kersen op het zoete kaasvulsel in de taart en schenk het afgekoelde kersenat erover. Klop de slagroom stijf met wat suiker en spuit een mooi hart op de kersen.

Choeolade-rmmpie Voor het gebak : 1 kopje fijngerolde (ongekookte) havermoutvlokken • 3 eetlepels bruine basterdsuiker • 100 g gemalen walnoten • 75 g boter of margarine.

Voor het vulsel: 4 pakjes verse kaas (mon chou of gervais) • 2 eieren • 175 g kristalsuiker • 50 g cacao • IVï theelepel rum of wat essence • vanille-essence. Voor de garnering: Ijs l slagroom • 50 g poedersuiker • 1 theelepel rum of wat essence • I potje zure room • enkele walnoten. Het gebak : Verwarm de oven voor tot matig warm C). Spreid de fijngerolde havermout op een bakblik uit en laat hem 10 minuten roosteren in de oven. Vermeng de geroosterde havermout met de bruine basterdsuiker, gemalen walnoten en gesmolten boter of margarine. Druk deze massa uit in een ronde taartvorm met een middellijn van ongeveer 22 cm. Zet deze in de koelkast, terwijl u het vulsel maakt.

Het vulsel: Klop de verse kaas met de handklopmixer luchtig. Klop er dan de eieren, kristalsuiker, gezeefde cacao, de rum of essence en wat vanille-essence door en blijf kloppen tot een gladde massa ontstaat. Doe het vulsel in de met de havermout-notenmassa beklede vorm. Bak de taart 40 k 45 minuten of tot het vulsel vast is geworden (even de vorm zachtjes heen en weer schudden, dan kunt u zien of het vulsel nog vloeibaar is of niet). Laat de pie op een taartrooster helemaal koud worden.

De garnering: Klop de slagroom stijf en klop dan de gezeefde poedersuiker en de rum of essence erdoor. Schep luchtig de zure room erdoor. Bedek hiermee de taart en garneer met enkele walnoten. U kunt ook dikke toefen van de roommassa op de taart spuiten zoals de foto laat zien, maar dan houdt u room over en dat is eigenlijk heel jammer. Trouwens helemaal bedekt met die heerlijke zoetzure roommassa wint de pie aan smaak.

met béste Gelderse groeten!

béste Gelderse rookworst van meer... meest...

\ flleeíl‘ëzl

KIES O UlTfc BEROEMDE PASTILLES VERKOUDHEID

I r u.as POTTEirS UNIA Een ■angenaam. snelwerkend middel bij hoest, heesheid en keelpijn. Maar ook van onschatbare waarde voor het zuiveren en verfrissen van mond en keel. TOTTCT'S CATARnH E»n krachtig middal tegen rware of hardnekkige verkoudheid, bronchitis, catanh en hooikoorts.