g jk hij ook was als het gewone t( daagse dingen betrof, hij was i, alijk, als het erom ging een Ig (f te kiezen. Dan was hij een g Isctionist, ja, een idealist, gï, zoals mevrouw Mellin . lal zo vaak gezegd had, je g Bt je er nu eenmaal bij neer( iB, dat de volmaakte vrouw li t bestond.

j, Ule vriendinnetjes, die Peter de loop van de jaren had ad, waren knap en intelligent t Imten een hele lijst goede jt pischappen. Maar stuk voor Mli waren ze weer van het op nel verdwenen. En mevrouw la ilm, die door de ervaring nog iti edsmets wijzer was geworden, dl i ïich iedere keer weer even I srgesteld gevoeld. Dagen, n IS weken klopte haar hart ld verwachting. Dan dacht ze: IS het: dit is het werkelijk! w ir al gauw brak danhetogenot laan, waarop Peter weer met Is nek begon: ze kon niet 111 b, ze praatte alleen maar ji s achzelf, ze beet op haar (jtls, ze dacht, dat ze de baas d ihem kon spelen, ze praatte il B m alles naar de mond. ei ,Stel je toch voor,” had hij hl IS vol afschuw uitgeroepen, init je een vrouw trouwt, die er II neigen mening op na houdt.” t, in zo vroeg zijn moeder zich af jk hij wel ooit zou trouwen. Hij Pe smi zesentwintig en had ai 1 leel meisjes gekend. Als ze ik s haar eigen ongelukkige Pk flliefden terugdacht, hoopte ta ironw Mellin, dat al die d srgestelde meisjes zich niet dit reel van Peters wispelturigli i zouden aantrekken, maar ntg Bstwel beter, want menigeen !hi i onder bittere tranen haar II tbij haar uitgestort. Dan had si diep medelijden met hen, r h it ze hield van hen allemaal, !i 15 lang nadat Peter alle bem ptelüng voor hen verloren :bo i, bleef zij vol ; I shen terugdenken.

aa h was er maar één, die ze 'jj K gemogen had. Dat was tnlijk dwaas, want ze had het ' lit kind nooit ontmoet. Ze I voor haar alleen maar een shi ip en een vage plek op een jh inkte foto van een studentental Bliek. Haar naam had ze jai mende een lange vakantie gl itallen malen gehoord; daarsa kad Peter hem nog slechts W fflkele keer genoemd, als hij BIK «o sombere en temeergeslasi I stemming was.

Ci WOD. ;lij brouw Mellin had haar ran »i gehouden, maar in haar iclii lliad ze het meisje, dat haar t alle ellende van een onlij Kwoorde liefde had bezorgd, eni 1 verwend en egoïstisch gn li genoemd. Het was een ife ïde in haar leven, die merfst Mellin zich maar liever et«l herinnerde. Ze had zich 1 ! Ivoor het eerst vol bitterheid •dl Bliseerd, dat geen moeder nbl «aat was haar kind tegen hil bet te beschermen, en ook i. ■ae ontdekt, dat het veel jt ■ pijn deed Peter te zien jini » dan wanneer ze zichzelf

ongelukkig voelde. Maar ook die periode was voorbijgegaan en de Sally’s en Daphnes, de Janes en Susans, die nadien verliefd op Peter waren geweest, hadden hem een gelukkige tijd bezorgd. Tot mevrouw Mellins teleurstelling werd Jill al gauw vervangen door Ann en Alice nam op haar beurt de plaats in van Ann. Maar hoewel Peters liefde steeds van korte duur was, bleef hij toch op vriendschappelijke voet met zijn oude vriendinnen omgaan en brak hij nooit helemaal met hen. En de meisjes hingen aan hem als klitten. Ze nodigden hem uit op fuifjes, boden hem vrijkaarten aan voor de schouwburg, als hij hen wilde vergezellen, of nodigden hem uit op hun kamer gouleish te komen eten, zodat de telefoontjes niet van de lucht waren.

~Het is ongelooflijk," mopperde meneer Mellin iedere keer, als de telefoon ging, ~hoe weinig trots die meisjes van tegenwoordig bezitten, als het erom gaat een man aan de héiak te slaan.”

Op Peters zevenentwintigste verjaardag, toen ze na het afstofien van de schoorsteenmantel de hele verzameling felicitatiekaarten weer rangschikte, kreeg mevrouw Mellin de schok van haar leven. Ze had het in de haast om gauw met haax werk klaar te zijn waarschijnlijk niet gemerkt, als die ene kaart niet tussen de andere was uitgegleden en op de grond gevallen. Het was een kaart in de bekende sentimentele stijl. Een zielig zwerfstertje lag op haar' knietjes en keek met een berouwvol gezichtje op naar de hemel. Het was nu niet direct iets, dat je naar een man stuurt om hem met zijn verjaardag te feliciteren. Nieuwsgierig keek ze, wie haar gestuurd had, De geamuseerde uitdrukking verdween van haar gezicht, toen ze het dunne, ronde handschrift herkende, waaraan ze zulke slechte herinneringen had.

Voortaan zachter dus schoner wassen met dit moderne synthetische wasmiddel:

~0, alstubüeft,” bad ze, „laat het niet allemaal opnieuw beginnen. Laat me niet nog eens die ellendige tijd doormaken, toen hij bij ieder klepperen van de brievenbus zijn kamer uitstormde en hij bij ieder rinkelen van de telefoon naar beneden holde zonder dat het hem ooit het vurig verlangde contact met Pam bracht. Die verschrikke- Ujke maanden, toen zijn gezicht iedere dag magerder en grauwer werd van narigheid en ellende.” Maar ondanks haar gebed lag die kaart er, een exemplaar, dat met veel overleg was uitgezocht, maar toch niet zo, of mevrouw Mellin begreep er met moederlijke intuïtie meteen de bedoeling van. Dat kleine, berouwvolle meisje, dat met grote, verdrietige ogen omhoogkeek, verbeeldde een meisje dat spijt had over wat ze gedaan had en nu deze kaart stuurde.

VERVOLG OP BLADZIJDE 94

Castella bindt de strijd aan tegen het harde – schadelijke ■ leidingwater in heel Nederland. NU:

meiregen-zacht waswater

Fantastisch, dat wassen met Castella Actief Blauw. Dit ultramoderne wasmiddel is verrijkt met ’n totaal nieuwe vinding: Antical-3. Het hardste leidingwater wordt zacht als meiregen. Daardoor kan het wasmiddel zijn volle waswerking ontplooien

.. .uw textiel wordt in de was gekoesterd en beschermd. Schoner en zachter wassen dan ooit tevoren.

Nu ook l waarde volle \ Castella-kopjes A op Actief Blauw

Voortaan vindt u ook op de Actief Blauw pakken Castella-kopjes. Spaar ze voor klinkende guldens of prachtig textiel! Vraag uw winkelier een spaarkaart.

• Hebt u een trommel wasmachine ? ; Gebruik dan; ntsQc S Het speciale wasmiddel, dat het ; water onthardt en kalkaanslag in ; wasmachine en op wasgoed voor: komt. – Castella Matic is veilig, : schuimt niet over!