Na de oorlog werd Pater E. Mettrop benoemd om de misdienaarsbeweging te organiseren.
Het voor-oorlogse tijdschrift „De Koorknaap” uitgegeven door de Paters van Brakkenstein, kwam in verjongde vorm weer terug.
Het kreeg de fiere naam „Serviam”: ik zal dienen Pater Mettrop wist hoe misdienaars te inspireren Hij werd dan ook wel eens „de generaal van de misdienaars” genoemd.
werd gestimuleerd. In alle sacristieën van Nederland hingen de wandspreuken, door het centrum uitgegeven, waardoor de misdienaars aan hun taak en opdracht herinnerd werden.
Jarenlang was het Acolietencentrum een levend middelpunt van de misdienaarsbeweging in ons land. In het eerste nummer van Serviam kon Pater Mettrop het ~misdienaarslied” Serviam al voorstellen. Het was een goed lied, waarvan de tekst gemaakt was door Jac Schreurs en de muziek door Herman Strategier. Dus namen die klinken als een klok. En dat was met heel de beweging het geval; het klonk als een klok. En ik ben ervan overtuigd, dat vele oud-misdienaars in ons land met tevredenheid en dankbaarheid terugdenken aan wat zij door het Acolietencentrum ontvangen hebben. Twintig jaar Serviam wordt
nu afgesloten. Het was passend. dat wij even aan het begin herinnerden en de namen vermeld hebben van de eerste leiders. Pater E, Mettrop en Pater C. van den Berg, Na hen kwamen de Paters v. d. Pol en Derks.
Het zal hen ter harte gaan, dat hun werk dit einde vindt. Maar de ontwikkelingen gaan snel.
En de tijden veranderen. Er is een tijd van komen en gaan. Voor ons is dit laatste het geval. Serviam heeft 20 jaar dienst gedaan. Of wij willen of niet, het uur van afscheid is gekomen. Mogen wij rekenen op uw begrip? Met dank,
de redactie en administratie van Serviam.