penning. De Stadhouder vergat men aanvankelijk; een later besluit der Sociëteit kent hem alsnog een exemplaar toe, doch ... in zijn kwaliteit van mede-lid der Friese Staten! De titel van Zijne Hoogheid ontbrak inde oorspronkelijke notulen en werd eerst later bijgeschreven. Een tijdsbeeld!

In 1909 heeft het Amerikaanse „The de Witt Historical Society of Tompkins County” in het Friese Provinciehuis te Leeuwarden een bronzen gedenkplaat, inde aanvang van dit verhaal reeds gememoreerd, doen aanbrengen als dank der Amerikanen voor het initiatief van 1782. Vaak komen Amerikaanse bezoekers hun „Memorial of Gratitude”, zoals het opschrift luidt, bezichtigen. De oude emigrantenkolonie Holland inde Staat Michigan ontving in 1947 uit handen van de Commissaris der Koningin inde provincie Friesland een exemplaar van de hier vóór genoemde (thans zeer zeldzame) zilveren gedenkpenning voor haar Museum.

Nu de officiële erkenning van de Noordamerikaanse staat had plaatsgevonden, kon de financiële hulp, waarvan in het begin van dit artikel reeds gewag werd gemaakt, tot stand komen. Prof. Van Winter (zie de bronnenvermelding) geeft in twee boekdelen een uitvoerige beschrijving van deze hulpverlening. „De Amsterdamsche emissies beteekenden voor de Vereenigde Staten bijstand in hachelijke omstandigheden” , zegt deze schrijver. De bedongen rente beliep 4 tot 5%, een behoorlijk percentage in die tijd. Vooral de kleine spaarders gevoelden zich tot deze transactie aangetrokken. De grondspeculaties genoten een bijzondere belangstelling. In 1803 was nog een vierde van de obligaties der Unie in Nederlandse handen.

Men mag niet ontkennen, dat het eigenbelang bij de bankiers en de beleggers een belangrijke rol speelde. Anderzijds is toch ook uit het hier gegeven relaas der gebeurtenissen wel duidelijk op te maken, dat er zeer zeker ook een geestelijke belangstelling voor de Amerikaanse zaak in ons volk aanwezig was. Zonder zulk een medeleven zou de hulpverlening van 1782 en volgende jaren niet mogelijk zijn geweest. Hetzelfde betoogt Vlekke (in zijn hierboven aangehaald boek) omtrent de Marshall-hulp van nü.

Nadat John Adams zijn taak in ons land had beëindigd, diende hij zijn vaderland nog op verschillende andere gewichtige posten: Ambassadeur in Engeland, ja zelfs: President der Verenigde Staten als opvolger van Washington. De eerste Amerikaanse Gezant in ons land was wel met zorg gekozen!

Op hoge leeftijd mocht hij nog het voorrecht beleven, dat ook zijn zoon, John Quincy Adams, tot de vervulling van dit hoogste ambt in