Uitgesteld de verplaatsing van
kms. W. Maters van Breda 1. & A. Amb. D. naar Haaksbergen 1. & A. tot 1 Aug. 1939.
Benoemd tot rkl. in tijd. dnst:
Mej. T. Bruin, kl. te Texel, ktr.; kl. Pieter van Ede, Utrecht, insp. D.B. ; kl. C. A. J. van den Cruijsem, Twello, ktr. ; kl. F. J. Kerremans, Zevenbergen insp. D.B. (allen met ingang van 1 Juli 1939).
Rijksklerk der reg. en dom.: de tijdelijke rijkskl. J. Riedé, Zaandam, ktr. reg. en succ. ; H. J. Scheeper, Appingedam, ktr. hyp. (beiden met ingang van 1 Juli 1939).
Bevorderd met ingang van 1 Juni 1939 :
tot Hoofdkomm. der D.B. enz. A. Hamerlinck, ass. te Hulst. met ingang van 1 Juli 1939: tot adj. comm. der reg. en dom.: rkl. Mej. J. H. v. Dijke te Middelburg, ktr. reg. No. 1 en Succ.; rkl. H. Krabben te Assen, insp. reg. en dom.
Verplaatst met ingang van 1 Juli 1939 :
kms. J. Snoeij van Baarle Nassau naar Beek (Übbergen); kms. J. A. Genders van Goirle (dorp) naar Beek (Übbergen) landm. v. h. kad. K. F. K. Libois van Maastricht bur. v. d. landm. dnst naar Roermond, bur. v. d. landm. dnst; ass. R. Klosse van Giessen-Nieuwkerk naar Putten.
met ingang van 16 Juli 1939: ass. A. Boelens van Glanerbrug, vis. n. Winschoten; ass. M. Klijnsma van Oldenzaal, vis. naar Den Helder; ks. verif. J. Ruiter van Den Helder naar A’dam, 1. & A. ; ass. G. Pas van Zevenaar (Station) naar Nijmegen vis. gr. en 1. ; ass. K. P. C. Kraijenbrink van Lobith naar Zevenaar (station); kms. H. J. de Liefde van Roosteren naar Lobith ; ass. W. v. Welie van St. Oedenrode naar ’s-Hertogenbosch ; ass. L. Nieuwkamer van Graauw naar St. Oedenrode ; ass. j. Wassens van Rammelbeek naar Grootebroek ; ass. J. Kr’ekt van Halsteren naar R’dam D.B. ; rkl. W. W. J. de Ruiter van Veghel ktr. D.B. enz. naar ’s-Hertogenbosch 1. <& A. insp. met ingang van 1 Augustus 1939 : adj. cms. insp. D.B. G. J. Verhage van A’dani naar Hoorn, insp. D.B. ‘
Eervol ontslag met ingang van 31 Mei 1939 : rkl. D.B. enz. Mej. M. Bonettemaker te Amsterdam, Dir. met ingang van 1 Augustus 1939 (i.p.v. 1 Oct. ’39): ass. A. van Rood te Amsterdam 1. & A. met ingang van 1 September 1939 : teek. v. h. kad. Mej. W. M. E. Keeser te Den Haag ; teek. van het kad. S. Goedemoed te Leeuwarden.
WAT WARE WENSCHELIJK.
Waarom wordt niet alles, wat door onze Administratie moet worden ingevorderd, gebracht onder de Invorderingswet van 1845 ? De practijk toont de wenschelijkheid hiervan aan, vooral ten aanzien van sociale premiën. Bij deze is soms verhaal op roerend goed niet mogelijk en moet op loon derdenbeslag worden gelegd. De kosten hiervan zijn bij bedragen beneden de f 100.— onevenredig groot en steeds bestaat de mogelijkheid, dat de kosten, om nog niet van de premie te spreken, niet ten volle worden verhaald, b.v. door ontslag van den premieschuldige. Bovendien is de Raad van Arbeid, welks Voorzitter de executant wordt geacht, soms weinig of niet op de hoogte van de te hanteeren bepalingen der Burgerlijke Rechtsvordering. B.
Berichten.
Gemeenteraadsverkiezing. Tot lid van den Raad der gemeente Amsterdam werd o.a. gekozen de heer L. M. J. Raijmann, inspecteur der directe belastingen, enz. aldaar.
Tot lid van den Gemeenteraad van Zierikzee werd gekozen de heer W. P. Erasinus, ontvanger der directe belastingen, enz. aldaar.
Tariefmachtigingswet. Bij de Tweede Kamer is ingediend een wetsontwerp tot afwijking van den in art. 1 der Tariefmachtigingswet 1934 opgenomen termijn.
Hierbij wordt een verlenging van den bedoelden termijn van zes maanden tot en met 31 December 1939 voorgesteld, voor het geval de parlementaire behandeling van het wetsontwerp tot wijziging van de Tariefwet 1934 en de Wet op het Statistiekrecht niet vóór 1 September a.s. mocht zijn geëindigd.
Indische Dienst. ■— Voor den dienst in Ned.-lndië bestemd :
A. Nagelhout, als adjunct-accountant bij de belasting-accountantsdienst. Roemer Visscherstraat 32 hs, Amsterdam-W.
Stempel uw naam op uw rijwietmerk 1 De Ned. Vereeniging Arbeid voor Onvolwaardigen (de A.V.0.) maakt zich weer gereed om, als over eenige weken de nieuwe rijwielbelastingmerken worden uitgegeven, deze in zoo groot mogelijk aantal te kunnen bestempelen met naam en adres van den bezitter. Dat geeft allicht aan een paar honderd lichamelijk gebrekkigen tijdelijk loonenden arbeid en voor het fietsrijdend publiek biedt het de gelegenheid zich te verzekeren tegen diefstal en verlies van het eenmaal betaalde belastingplaatje. Het aantal stempelingen bedroeg verleden jaar 300.000. Dit is echter nog geen tien procent van alle merken, die er verkocht worden.
Eenerzijds schuilt de oorzaak van deze geringe deelname nog in de onvoldoende bekendheid met deze stempelmogelijkheid. Anderzijds echter schuilt de oorzaak in het feit, dat de tijd der openbare stempeling, de tijd dus van het verkrijgbaar stellen der plaatjes, te kort is. Daarom is in overleg met het Departement en met de Rijksmunt bepaald, dat er reeds vanaf 1 Juli gelegenheid bestaat om gestempelde rijwielbelastingmerken te bestellen, die dan tijdig, als de postkantoren ook gaan verknopen, worden afgeleverd. Uit den aard kan dit alleen geschieden bij collectieve aanmelding en door iemand, die zich verantwoordelijk stelt voor de betaling. Personeel van kantoren, winkels, fabrieken en werkplaatsen, bezoekers van scholen en andere instellingen van onderwijs, kunnen het hoofd van het bedrijf of van de instelling vragen om hun medewerking voor deze collectieve stempeling te verkenen. Hoe meer vóórstempeling hoe vlotter verloop der openbare stempeling. (Vad.).
Nieuwe guldens en rijksdaatders. In den laatster: tijd bereiken den Rijksmuntmeester te Utrecht voortdurend berichten, dat er valsche rijksdaalders en guldens in omloop zouden zijn. Splinternieuw van uiterlijk, doch herkenbaar aan het teeken, dat links onderaan van het wapen voorkomt en afwijkt van het teeken op de oudere munten.
In verband hiermede wordt het volgende medegedeeld : Onze munten dragen alle, behalve de vierkante nikkelen stuivers, twee teekens, te weten het zoogenaamde muntteeken, een Mercuriusstaf, te beschouwen als een fabrieksmerk, ten bewijze, dat zij in de munt te Utrecht zijn gemaakt, en een muntmeestersteeken. ledere muntmeester voert zijn eigen teeken op de munten, welke onder zijn directoraat worden geslagen. De vorige directeur van ’s Rijks munt, die van 1909 tot 1933
muntmeester geweest is, had als muntmeestersteeken een zeepaardje, terwijl tegenwoordig als zoodanig een druiventrosje voorkomt.
ADVCRTENTICN.
TE KOOP
voor meestbiedenden: Vakstudie met suppl. tot 1 Mei 1939, deel 8 (P. 8.), 10 (I.B.), 11 (Invord.), 12 (Compt.), (M.R.8.) en 18 (V.v.V.), alsmede Besl. in Bel. Nos. 1 tot en met 1100 ingen. TH. A. VAN OS, 0.-l. huis, Amsterdam.
ACTIEF-APART en altijd frisch, vlot en modern, zóó is DE MAANDAGMORGEN Prijs 10 cent maar U hebt voor ’n gulden plezier in de altijd bijzondere reportage van DE MAANDAGMORGEN
C. N. Teulings’ Koninklijke Drukkerijen, ’s-Hertogenbosch.