haar grondslagen, haar tendenz, haar werking er toe moeten leiden dat over het algemeen de werkloosheid van de arbeidersklasse in de natie wordt bevorderd. Ik behoef dat niet met zooveel woorden te betoogen, want de heer Veeaaet zegt dat zelf herhaaldelijk in zijn werkje en hij constateert het in de nota, die hij in plaats van een praeadvies heeft ingezonden. Het zon mij te ver voeren wanneer ik dit uitvoerig wilde betoogen, maar geen voorstander kan het ontkennen, en de heer Veeaaet erkent het volmondig. Die economische bedrijfsorganisatie, die zich alleen laat leiden door de vraag: wat is de hoogste prijs die ik bedingen kan, en die den prijs wil opvoeren, zoo noodig door beperking van de productie
De heer tae dee Wal: Dat ia toch maar de helft die dat doet! De grootste helft heeft andere oogmerken.
De heer vaw dee Tempel: Ik denk, dat elke economische bedrijfsorganisatie die men vrijlaat zal aangaan op den hoogsten prijs. Een economische bedryfsorganisatie die men vrij laat en die niet aangaat op den hoogsten prijs, zou er eene zijn waarin geen rekening werd gehouden met het menschelijk karakter.
De heer Oudegeest: Die wordt natuurlijk tusschen andere bedrijfsorganisaties dood gedrukt. Die kan niet bly ven bestaan, dat spreekt vanzelf.
De heer vae dee Tempel: men zoo vriendelgk is, van verschillende plaatsen uit de vergadering het debat voor mf te voeren, kan ik dit punt verder laten rusten. Ik geloof dat het wel vaststaat de heer Veeaaet heeft het trouwens duidelijk en grondig uiteengezet dat de economische bedrijfsorganisatie, zoo opgezet, leidt tot vergrooting van werkloosheid. De eenige uitkomst die de heer Veeaaet er op weet is emigratie.
Hu zegt de heer vak dee Wal: het is ook niet juist, dat de, economische bedrijfsorganisatie de betere outilleering van het bedrijf zou tegenhouden, want wy hebben in den oorlog wel gezien, dat de bedrijven werden verbeterd.
De heer vae dee Wal: En veel sterker dan voor dien tijd!
De heer vae dee Tempel: Ik neem natuurlijk onmiddellijk aan, dat de economische bedrijfsorganisatie dat niet geheel heeft tegengehouden en dat men om tal van redenen toch nog zoo veel mogelyk het bedrijf heeft aangepast, maar in het systeem zelf ligt toch een tendenz, die er van af houdt om dat in den meest uitgebreiden zin te doen. Wij kunnen hier natuurlijk alleen relatief spreken. In tal van bedrijven, waar