te organiseeren. Daar de inschrijving geopend was voor voetballers van o—4B jaar, was spoedig een elftal op de been gebracht. Het gelukte zelfs alle spelers in een sportcostuuin van dezelfde kleur te steken.
De uitdaging van Winschoten werd aangenomen.
De heeren van Dijk en Bennik, Directeuren van de G. A. B.’s Winschoten en Emmen, stelden voor de winnende partij een beker beschikbaar.
Het werd een spannende strijd, mede dank zij het geestdriftige meeleven van het overige perso neel. De oudjes weerden zich best; ook hier gold het spreekwoord: „jong geleerd, oud gedaan”.
Door het uitvallen van een der spelers moest Emmen bijna den geheelen wedstrijd met 10 menschen spelen, waardoor tenslotte Winschoten met 5—i de zege behaalde aldus den wisselbeker voor de CCTSte maal veroverende.
Na den wedstrijd zat men nog eenigen tijd gezellig bij elkaar en nadat onze Directeur nog eenige woorden van sportiviteit en collegialiteit gesproken had, was het tijd om te scheiden. Al met al een prachtige middag.
Door omstandigheden kan direct geen tweede wedstrijd worden gehouden, doch de smaak hebben we te pakken gekregen en die zullen we behouden, totdat het weer mogelijk is de krachten op het groene veld te meten.
(’s-Gravenhage ) £ptem! ber hield mej. L. Gerritsen, ambtenares bij de Arbeidsinspectie, voor de bemiddelaarsters van het G. A. B. Den Haag een causerie over den dienst der Arbeidsinspectie.
Spr. stelde voorop, dat het werk bij de Arbeidsinspectie, evenals bij de Arbeidsbureaux, in de allereerste plaats sociaal werk is. Beide instituten zijn er om de belangen van werkgever en werk-
nemer te behartigen en tegen elkaar* af te wegen. De grondslag voor den dienst der Arbeidsinspectie ligt in de Arbeidswet. De globale inhoud van de Arbeidswet 1919, gewijzigd in 1922, is, dat over het algemeen verboden is in fabrieken en werkplaatsen langer te laten werken dan 48 uur per week, hetgeen neerkomt op een werkdag van 8% uur, des Zaterdags 5 % uur.
Controle oefent de Arbeidsinspectie uit met behulp vaij. arbeidslijsten, waarop de werktijden der werknemers nauwkeurig zijn aangegeven. De lijst wordt opgehangen in de werkplaats of fabriek, het afschrift blijft bij de Arbeidsinspectie. Deze lijst is een Nederlandsche vinding en voldoet in de praktijk uitstekend. ledere verandering in de werktijden moet aan de Arbeidsinspectie worden opgegeven. De arbeidslijsten worden dienovereenkomstig herzien.
Het toezicht op het bedrijfsleven steunt op verschillende wetten. Een der meest bekende is de Veiligheidswet, die in de bescherming bij gevaarlijken arbeid voor mannen boven de 18 jaar voorziet. Voor jongere arbeiders en vrouwen bestaan afzonderlijke bepalingen. Een zeer gevaarlijke arbeid is o. a. het hanteeren van de cirkelzaag. Voorheen werden zeer veel arbeiders, die met gevaarlijke werktuigen werkten, verminkt. Thans komen dergelijke verminkingen veel minder voor. Verder ziet de beidsinspectie o. a. toe op de naleving van de Hinderwet, de Rijtijdenwet enz.
Bij dit alles is de wettelijke regeling wel het meest afdoende, maar niet het meest gebruikte middel om behoorlijke toestanden te verkrijgen. Het meest bereikt men door overleg te plegen met den werkgever. Werkgevers bij wie een beroep op sociaal gevoel niet helpt, tracht men te overreden met het argument van economisch voordeel.
De Arbeidsinspectie heeft eenige gespecialiseerde diensten, zooals de Electro-technische dienst, waarvan de naam voor zichzelf spreekt, de Scheikundige dienst, die o. a. surrogaten (monsters) onderzoekt, om te zien of de productie hiervan schadelijk is voor de vervaardigers en de Medische dienst, die belast is met de keuringen van die categorieën arbeiders, voor wie dit wettelijk voorgeschreven is (drukkers, steenhouwers).
Nauwer contact met de Arbeidsbureaux bracht de bekende ontslag-verordening.
Deze maatregel is inderdaad van groote beteekenis, omdat economisch zwakkeren thans niet zonder meer op straat kunnen worden gezet. Ook tegen misbruik door den werknemer, die zich thans soms onafzetbaar acht, wordt gewaakt.
Bekend is het verbod van arbeid van kinderen beneden 14 jaar. Ter controle dienen de arbeidskaarten.
Een onmisbare instelling, die ook tot de Arbeidsinspectie behoort, is het klachten-instituut over slechte arbeidstoestanden, waarvan een dankbaar gebruik wordt gemaakt.
Mej. Gerritsen wees ons nog eens nadrukkelijk op de bezwaren van ongeschoolden arbeid (loopjongen, enz.) en riep de medewerking van het Arbeidsbureau, in het bijzonder van de jeugdbemiddelaarster in, om de jeugdige .werkzoekenden, die veelal met hun ouders het Arbeidsbureau bezoeken, te wijzen op het groote belang van vakopleiding, teneinde later met meer zekerheid een behoorlijk bestaan in de samenleving te kunnen vinden en cok meer bevrediging.
De leidster der afdeeling Vrouwen, mej. Ml'. M. H. Boeree, zegde mej. Gerritsen dank voor haar aardige causerie, die ons een beeld heeft gegeven van taak en werkwijze van de Arbeidsinspectie.