terwijl zij bovendien geen vermeerdering van huiselijke werkzaamheden te weeg brengt. Goed regelbaar is zij ook' en daardoor riet duur.

Een kleine begrooting zal dit bewijzen.

Laten wij de wachtkamer aannemen op 4 bij 5 meter grondvlak, zoodat de kamerinhoud ongeveer 60 M-1. zal bedragen.

Hiervoor is een gaskachel gewenscht, die per uur 800 liter gas verbruikt. De wachtkamer zal op werkdagen gemiddeld gedurende twee uren per dag in gebruik zijn. Wordt de gaskachel aangestoken als de eerste patiënt komt, dan is reeds na verloop van een kwartier de kilheid van het lokaal weggenomen en kan men op minder dan de helft temperen. Het gasverbruik zal dus worden, een kwartier vol brandend, dus 200 liter, daarna zeven kwartieren op minder dan de helft, zeg 700 liter, maakt dus in totaal 900 liter gas per werkdag en in een maand 22,5 gas. Tegen den prijs van 12 cent maakt dit in het geheel een bedrag van ƒ 2,70 voor de verwarming van de wachtkamer, voor welk bedrag men ongeveer 0,7 H.L. anthraciet kan koopen, die bij lange na niet

voor een maand toereikend zullen zijn voor het boven aangegeven doel.

De verwarming van de spreekkamer eischt een weinig meer brandstof, niet alleen omdat de temperatuur er wat hooger moet zijn, doch ook omdat dit vertrek in de avonduren tot werk- of studeerkamer dient. De kamer wordt dus over het algemeen vaker en langer gebruikt, waardoor ook het gasverbruik hooger wordt. De ervaring heeft geleerd, dat men in het algemeen een goed gemiddelde verkrijgt, door voor een geheel jaar 32 weken als stookseizoen aan te nemen en dan per M 3 kamerinhoud een gasverbruik van 5 M'* per jaar te nemen. Heeft men een kamer van 4 bij 5 meter vloeroppervlak, dus 60 inhoud, dan zou deze 60 X 5 = 300 gas per jaar verlangen voor de verwarming.

Afl. 11. Autoclaaf voor het vulcanizeeren van kunstgebitten.

Voor slaapvertrekken, waarbij de gasverwarming uitmuntende diensten bewijst rekent men per jaar voor de verwarming 1,7 gas per kamerinhoud. Zoodoende zou een slaapkamer van 60 per jaar 102 gas nemen en zou de verwarming dus bij een gasprijs van 12 cent per jaar nauwelijks ƒl2, kosten, voor welk bedrag men dus steeds een hygiënische en prettige slaapkamer heeft.

Nu zijn bovenstaande cijfers van de verwarming slechts algemeene gemiddelden, voldoende om een globalen indruk te geven, van wat in de practijk de verwarmingskosten

bij benadering zullen bedragen. Locale omstandigheden, meer of minder beschut gelegen vertrekken, woningconstructie enz. oefenen hun invloed uit, reden waarom het aanbeveling verdient zich in de voorkomende gevallen deskundige voorlichting te verzekeren.

Afb. 12. Soldeerpistool voor het tandartsen-laboratorium.

Onder alle omstandigheden geldt echter de stelling, dat gas de zindelijkste, gemakkelijkste en goedkoopste brandstof is.