Ten slotte mogen hier eenige gegevens en uitkomsten der onderzoekingen, kort samengevat volgen :
Overdruk stoomketel 10 atmosfeeren.
Koelcapaciteit per uur = 6 ton cokes. Temperatuur voedingwater = 57" C.
Geproduceerde stoom (9,8 atmosfeeren overdruk) = 467 K.G. per ton gekoelde cokes. Hoeveelheid gekoelde cokes in 16 uur ~ 61,8 ton.
Gemiddelde temperatuur van de gloeiende cokes = 1092° C.
Gemiddelde temperatuur van de gekoelde cokes = 212° C. Nuttig effect koelinstallatie = 80,2 O/,,.
Gevolgtrekkingen :
Het koelvat blijkt een practisch middel te zijn om cokes droog te blusschen.
Hierbij wordt een aanzienlijke hoeveelheid stoom uit de voelbare warmte van de cokes verkregen, die anders verloren gaat.
De cokes wordt geheel droog verkregen, en bezit daardoor eene grootere verbruikswaarde dan natgebluschte cokes.
De cokes is lichtgrijs van kleur, grooter van stuk, en levert minder gruis op dan natgebluschte cokes.
De droge blussching mist de bezwaren van de damp- en stofvorming der natte blussching.
Rotterdam, 19 Maart 1923.
Het gas in de practijk van den arts en den tandarts,
door D. Stavorinus.
In de geneeskundige en de tandheelkundige practijk doen zich tal van handelingen en bewerkingen voor, bij welke warmte een onmisbare factor is.
In de artsenpractijk behooren deze werkzaamheden voor een niet onbelangrijk gedeelte tot de rubriek „desinfectie en sterilisatie", doch bij den tandarts voegen zich hierbij nog vele andere, welke soms hoogere temperaturen noodig hebben, zooals vulcaniseeren, gloeien, soldeeren en dergelijke meer, meest alle verband houdende met de vervaardiging van de prothesen of kunstgebitten.
Deze rubrieken van warmteverbruik worden onder alle omstandigheden aangevuld met het warmteverbruik voor de bereiding van het warme water, terwijl daarnaast voor de verwarming van spreek- en wachtkamers het gas wel de brandstof mag worden genoemd, die door zindelijkheid en goede temperatuursregeling het meest den voorkeur verdient.
Die zindelijkheid en goede temperatuursregeling in de op hygiëne berustende artspractijk van groot belang worden als voordeelige factoren voor het gas nog aangevuld door de omstandigheden, dat de regelmaat in den toevoer en het uitblijven van storingen, het gas inderdaad tot een der meest betrouwbare, zooal niet de betrouwbaarste, brandstof maken.
Daardoor wordt de zekerheid gewaarborgd, dat de te verrichten bewerkingen inderdaad de verwachte en vereischte uitkomsten geven.
Natuurlijk dient men onder alle omstandigheden een oog open te houden voor de kosten van de warmtelevering. Als men hierbij echter rekening houdt met de nuttige warmteopbrengst, met verschillende toestellen en verschillende brandstoffen verkregen, dan zal men in de meeste gevallen tot de gevolgtrekking moeten komen, dat gas, ook wat de kosten aanbelangt, met goed gevolg kan wedijveren en menigmaal als de goedkoopste brandstof kan gelden.
Over de kosten zullen wij bij enkele der toepassingen nader uitwijden.
Voor verschillende kleinere toepassingen hebben arts en tandarts verplaatsbare gasvlammen noodig. Chemische reacties, snelle bereiding van kleinere hoeveelheden oplossing, verwarming van minder omvangrijke toestellen, voor dat alles kan men met succes gebruik maken van verplaatsbare gasbranders, waarvoor meestal de Bunsen brander het aangewezen toestel is. De origineele Bunsenbrander heeft op de chemische laboratoria het veld moeten ruimen voor de branders van modernen bouw, voornamelijk den Teclubrander en den Mekerbrander.
Wat deze branders in de practijk voor verschillen aanwijzen, wordt door afb. 1 duidelijk