Aldus behandeld laat het zout gemakkelijker de aanhangende zure moederloog los.
Echter wordt blijkbaar toch de voorkeur gegeven aan een nawassching van het zout met ammoniakoplossing, waardoor het systeem in de tweede groep overgaat. Het laat zich trouwens wel denken, dat men wel door af-- zuigen een groot deel der moederloog verwijdert, doch niettemin een zeker bedrag wel blijft bangen, waardoor ook de zure reactie blijft bestaan.
Ook blijft hierdoor het pyridinesulfaat onder het zout gemengd.
Nu wordt blijkens onderzoekingen van Atwater en Schulze, medegedeeld op een congres van de American Chemical Society, het samenbakken van zwavelzuren ammoniak en het vochtige aanvoelen, veroorzaakt door de aanwezigheid van geringe hoeveelheden pyridinesulfaat. Bij de verschillende bewerkingen, uitwasschen, neutraliseeren enz., die voor de bereiding van neutraal sulfaat worden toegepast, wordt de pyridine verwijderd en daarmede tevens het vermogen van het sulfaat tot samenbakken opgeheven. Of inderdaad de cementeerende werking van pyridinesulfaat zoo groot is, wordt niet nader bevestigd, doch wel is het een feit, dat de pyridine voor een groot deel uit het zout verdwijnt.
Wij krijgen thans de processen van de tweede groep, welke het geschepte zout ter verwijdering van aanhangend zuur, nawasschen met water, moederloog of ammoniakoplossingen.
Daar waar men reeds vroeger het geproduceerde sulfaat door centrifugeeren droogde, was het nogal eens gebruikelijk om onder het centrifugeeren met een kleinen gieter wat water op het zout te sproeien. De hoedanigheid van het zout verbetert daardoor en het zuurcijfer daalt met ongeveer SOO/q. Echter lost het water weer wat zout op en krijgt men een zure loog, die haar weg vindt naar den saturator. Zuurvrij wordt het zout op die wijze niet.
Sheard, de scheikundige der Shefifield Gas Comp. geeft in zijn Eng. pat n". 124846 aan, dat men de bewerking moet verrichten op het pas geschepte zout en dan met fijn verdeeld water, zoodat men een soort van verstuiver moet gebruiken. De tusschen de sulfaatkristallen hangende zure loog verbindt zich gemakkelijker met dat fijn verdeelde water en lekt dan ook zonder de hulp van een centrifuge gemakkelijk weg.
Op deze manier te werk gaande, kan men met veel minder vocht volstaan en worden dus niet telkenmale vrij belangrijke hoeveelheden sulfaat door oplossing aan de geproduceerde hoeveelheid onttrokken.
Het gebruik van water brengt overigens geen verhooging van de stoomkosten mede, aangezien men het zuur in den saturator toch met water verdunnen moet.
Deze oplossing van sulfaat door het nawasschen met water, wil Capron (Eng. pat 108990) vermijden, door geen schoon water te gebruiken, maar wel een geneutraliseerde moederloog uit den saturator.
Aanvankelijk bereidde men die door den inhoud van den saturator met de ammoniakdampen uit het destilleertoestel te oververzadigen en deze vloeistof uit te scheppen. Men krijgt op die wijze echter een vuil uitziende vloeistof, die het daarmede behandelde zout zeer onoogelijk gekleurd en daardoor minderwaardig doet worden. Daardoor is men er toe overgegaan om de saturatorloog alkalisch te maken met zuivere ammoniakdampen, wat wel betere, maar toch niet volkomen bevredigende resultaten geeft.
Toch vindt men in het Eng. patent n°. 127398 ten name van Wilton en the Chemical Engineering Comp. een soortgelijken gang van werken beschreven en wordt ook hierin gesproken van moederloog, die door zuivere ammoniakdampen verzadigd is.
Een later Eng. patent n“. 174878 spreekt ook van een geneutraliseerde moederloog, doch vermeldt een andere wijze van werken. Dat patent staat op naam van de South Metropolitan Gas Company Evans, Parrish en Weight en beschrijft een procedure, die vooral voor het bij de cokesovens door het directe proces verkregen sulfaat kan worden gebruikt. Dit zout is namelijk te fijnkorrelig om met succes in de centrifuge met een of ander vocht te kunnen nabehandeld worden. Voor neutralisatie moet het daarom met een grootere hoeveelheid alkalische oplossing worden aangeroerd. Ook in dit patent vindt men aangegeven, dat het gebruiken van gealkaliseerde saturatorloog een wankleurig zout doet ontstaan.
Men neemt daarom niet de saturatorloog doch de van het geschepte zout lekkende loog en neutraliseert die met zuivere ammoniakdampen. Daarna wordt zij door inblazen van lucht geoxideerd, waarbij zich een neerslag