Om het verloop van de temperafuurkromme bij de destillatie van kolen weer te geven is afb. 5 toegevoegd. In deze afbeelding is te zien hoe de temperatuur van binnen in de verhittingskanalen tot binnen in de retorten, zoolang de kolen gedestilleerd worden en zoolang dus warmte wordt afgevoerd, afneemt, zooals zij ook verder afneeml in de gevormde

cokes, resp. verbruikt wordt in de 'z. g. teerof vercokingsnaad en hoe de kolen in de kern koud blijven tot zij in de destillatie opgenomen worden. Uit af b. 5 blijkt ook hoe buitengewoon belangrijk het is, dat de verhitte wanden geheel met kolen bedekt zijn en de gasruimte boven de kolenvulling niet door verhittingsgassen wordt bestreken.

Om verder den invloed van hoogere temperatuur te doen zien is afb. 4 opgenomen, welke het toenemen van het rendement of van de warmte-doorstrooming per M 2. per uur bij toenemende temperatuur weergeeft, gemeten in de verwarmingskanalen en tevens door de hoeveelheid warmte, die door de stookwanden stroomt. Uit de afbeelding blijkt bijv., dat de warmte, die

bij 1300° G. door de stookwand dringt tweemaal zoo groot is als bij 10000 C.

Deze verhooging van de temperatuur kan in het bedrijf echter slechts worden toegepast indien men voor het bouwen van den oven materiaal kiest, dat een hooger smeltpunt heeft dan het tot dusverre gebruikte, met kaolien gebonden, materiaal.