of men voor dan wel tegen een salaris-actie of salaris-beweging is.
Alvorens wij tot stemming overgaan, wil ik even onder de aandacht brengen, dat er verscheidene aanwezigen zijn, die in deze quaestie eigenlijk geen partij zijn, die niet vallen onder de groep, waarop het adres betrekking heeft, n.l. degenen, die niet direct aan het hoofd van een fabriek staan.
Ik zou hun willen verzoeken niet mede te stemmen.
De Voorzitter: Ik kan dat niet toelaten. ledereen heeft als lid wel degelijk het recht zijn stem uit te brengen.
De heer N. J. M. Willemse {Leidschendam): Mijnheer de Voorzitter! Ik meen, dat dit voorstel ons weinig voordeel zal brengen. Het zal weinig uithalen, wanneer een adres wordt gezonden naar een gemeentebestuur om salarisverhooging voor den directeur der gasfabriek. Die directeur zal zelf wel daarom gevraagd hebben en anders zal een ander in die gemeente het voor hem gedaan hebben.
Ik vind, dat het Bestuur iets geheel anders zal moeten vragen. Het moet vragen een wettelijke salarisregeling voor de directeuren van gasfabrieken, zooals er reeds bestaat voor andere gemeente-ambtenaren in Nederland. Onze positie zou daardoor veel beter worden.
Wij zouden door zoodanige wettelijke regeling der salarissen en verder door een wettelijke regeling onzer rechtspositie
De Voorzitter: Die zaak gaat buiten de orde. Ik breng thans het voorstel in stemming.
Het voorstel van het Bestuur komt in stemming en wordt met 53 tegen 45 stemmen en 6 onthoudingen aangenomen. (Toejuiching).
Voorstel van het Bestuur om voor met name te noemen werkzaamheden van de Vereeniging, welke meer in het bijzonder strekken ten bate van de gasbedrijven, subsidieering te vragen aan de gemeentebesturen.
De Voorzitter: Er zijn verschillende zaken, welke de Vereeniging langzamerhand is gaan doen, die eigenlijk wel verband houden met de Vereeniging zelf, doch die ook strekken
ten voordeele van de gemeenten, waarvoor de gasdirecteuren werkzaam zijn.
Ik laat de statistiek er buiten, aangezien die niet in den handel is, doch alleen voor de leden bestemd is. Maar daarnaast heeft men diverse onderzoekingen; wellicht zal straks de Vereeniging deelnemen aan de Jaarbeurs te Utrecht, zal zij zich gaan bewegen op het gebied van het onderzoek van steenkolen, het oprichten van een laboratorium, e. d.
Een massa dingen zijn door de Vereeniging ter hand genomen en zullen nog ter hand genomen kunnen worden, welke echter zeer veel geld kosten, waardoor de kas ten slotte zoo niet in berooiden dan toch in niet-florissanten toestand verkeert.
Daarom acht het Bestuur het wenschelijk aan de gemeentebesturen geldelijken steun te vragen wat betreft het verrichten door de Vereeniging van werkzaamheden, welke ook de gemeenten raken.
De heer H. R. de Breuk (Dordrecht)-. Mijnheer de Voorzitter! Ik wil wel verklaren dat, wanneer dergelijk verzoek gericht wordt tot mijn gemeentebestuur, ik op grond van de zoo pas gevallen beslissing zal moeten adviseeren daarop niet in te gaan.
Wij hebben het zuivere standpunt zoo juist verlaten. Wij kunnen nu niet meer met een vrij gemoed subsidie gaan vragen voor een vereeniging, die de persoonlijke belangen harer leden voorstaat.
De heer J. O. van Niftrik Jr. (Vlissingen). Ik geloof, dat het zoo even aangenomen Bestuursvoorstel en dit voorstel niet met elkander in verband kunnen behandeld worden, aangezien er werkelijk geen verband tusschen bestaat.
In het zoo pas genomen besluit wordt gezegd, dat een behoorlijke salarieering van directeuren van gasfabrieken in het belang der gasindustrie is. Maar hier gaat het om heel wat anders; hier hebben wij met deze quaestie te maken: Onze Vereeniging wordt geheel bekostigd door de leden, maar zij doet zeer vele zaken, alleenlijk met het oog op de wenschelijkheid van de zaak, niet alleen dus uitsluitend voor hare leden, maar ook in het belang van de fabrieken, in het belang van de eigenaars der fabrieken. En de Vereeniging zou in het belang van die fabrieken en hare eigenaars nog meer kunnen doen, wan-