parenteel P.N. van de gevallen van inteelt het nageslacht na te gaan (aantal kinderen, bereikte leeftijd dier kinderen) en de gegevens daarover met die der geheele parenteel te vergehjken. Maar het aantal gevallen van inteelt, blijkende uit het eigen nummer der echtgenoot (zie b.v. op de kaart no. 79, bijlage I), bleek zoo groot, dat van een vruchtbaar onderzoek geen sprake kon zijn. Er zou wellicht een grens kunnen worden getrokken met den graad van verwantschap als maatstaf, maar daardoor zou toch een zeer heterogene groep verschijnen, die niet veel conclusie zou toelaten en ook geen goede vergelijking met andere huwelijken mogelijk zou maken, omdat ook in de niet afgezonderde groep inteelt in allerlei gradaties zou voorkomen.

Men moet dus tot de conclusie komen, dat inteelt veelvuldig voorkomt en dat er zeker ook een aantal huwelijken is voorgekomen, waarbij de betrokkenen zich niet eens van inteelt bewust waren.

Daarom wordt hier op deze kwestie niet verder ingegaan.

6e. Het beroep als aanwijzing voor den op- of neergang van het geslacht.

Voor verschillende parenteelen is een vergehjking gemaakt van de door de parenteelleden uitgeoefende beroepen in de achtereenvolgende filiaties, ten einde daaruit af te leiden, of het geslacht zich in sociaal opzicht heeft verbeterd dan wel is achteruitgegaan.

Voor P.N., waarvan de stamvader koopman is geweest, bhjkt het volgende:

Opmerkelijk is de achteruitgang van den koopmansstand; in de eerste vier füiaties van groot belang, is hij in de Ve en Vle nagenoeg

Aantal leden uit: | I II 111 IV V VI VII VIII Koopmansstand .... 3 4 7 13 4 1 10 17 Militaire beroepen . . . – – 2 6 26 16 38 40 Administrat. betrekk.. . – – 5 9 22 28 52 76 Bestuursfuncties en gezanten 2 1 5 13 16 15 Diversen – – 2 4 5 16 22 38 Totaal 3 4 18 33 62 74 138 186