Manuel scientifique d’éducation physique. M. Boigey. Masson et Cie, Editeurs, Paris. 1932. 65 fr.

Een derde uitgave van een door de academie de médecine bekroond werk, waarin de schrijver den lezer op physiologisch en opvoedkundig terrein wegwijs maakt met betrekking tot de lichamelijke opvoeding. Ineen der hoofdstukken worden de ongevallen en ziekten behandeld welke van de beoefening van verschillende oefeningen het gevolg kunnen zijn onder bepaalde omstandigheden. In een ander hoofdstuk wordt het genezend effect van oefeningen besproken. Een uitnemend uitgevoerd werk (614 hlz.) dat van talrijke goede afbeeldingen is voorzien.

P.

Die soziale Bedeutung und Beurteilung der Kreis-LAUFERKRANKUNGEN von Dr. med. Franz Grünbaum. Arheit und Gesundheit. Heft 21. Sozialmedizinische Schriftenreihe aus dem Gehiete des Reichsarheitsministeriums. Verlag Georg Thieme, Leipzig. 1933. M. 4,50.

Bij de bestrijding der volksziekten stond in de laatste jaren naast de acute besmettelijke ziekten de tuberculose op den voorgrond. Inderdaad ging met de vermindering der totale mortaliteit die der besmettelijke ziekten en der tuberculose parallel, terwijl daarentegen de sterfte aan hart- en vaatziekten een stijgende lijn vertoont.

Grünhaum toont aan de hand van statistieken, samengesteld door de American heart association en in navolging daarvan door het Duitsche Komitee für Kreislaufforschung aan, dat de toename der sterfte aan hartziekten bij afname der algemeene mortaliteit niet alleen geweten kan worden aan den veranderden leeftijdsopbouw der bevolking, aan de sterkere bezetting der hoogere leeftijdsklassen, maar dat wel degelijk een verhoogde morbiditeit moet aangenomen worden, waarbij hartlijders en geheel of gedeeltelijk hartinvaliden, dank zij sociale en geneeskundige maatregelen, langer in leven blijven.

Willen wij echter uit statistische onderzoekingen betrouwbare conclusies trekken en tot een rationeele bestrijding der hartziekten komen, dan dient er eenheid te zijn in de opvattingen omtrent nomenclatuur en symptomatologie der circulatiestoornissen en is vooral een indeeling naar aetiologie gewenscht.

De criteria „for the classification and diagnosis of heart disease” samengesteld doorbet „Heartcommittee of the New-York tuher-