aan de geschiedenis van dat tweede dorp Kolderveen te ontleenen.

Het aardigste geschiedkundige feit, dat van deze plaats bekend is, is wel, dat het kerspil Kolderveen oudtijds niet alleen het dorp van dien naam, maar ook Dinxterveen en Meppel omvatte. Te Meppel bevond zich een kapel. De kapelaan die met de bediening belast was, was ondergeschikt aan den pastoor van Kolderveen.

In 1422 veranderde deze toestand: Meppel werd tot een afzonderlijk kerspil verheven, onder beding echter, dat de kerk te Kolderveen de moederkerk van die te Meppel zou blijven en dat de ingezetenen aldaar jaarlijks 10 mud rogge, Kolderveensche maat aan den Pastoor van Kolderveen zoude moeten uitkeeren.

Nog in stukken uit de XVIIe eeuw komt op de lijst der goederen en inkomsten van de kerK en vicariën te Kold'; . een dan ook voor „de I O mud rogge van Meppel”, zoodat vast staat, dat deze verplichting van Meppel een taai leven heeft gehad.

In het aangevraagde wapen komen deze tien mudden rogge voor als „toegebonden zakken”. In het reserve-ontwerp, dat tenslotte tot wapen verheven werd, zijn tien penningen opgenomen. De penningen, decoratief een beter effect gevend dan de zakken, brengen natuurlijk evenzeer de „betaling” in beeld, al zal de schuld nimmer in geld, maar steeds in natura zijn voldaan.

De omstandigheid, dat in het reserve-ontwerp meer ruimte voor de 27 velden beschikbaar was dan in het hoofdontwerp, leidde tot een langgerekten vorm dezer blokken. Eigenlijk verdiende dit de voorkeur, omdat de „olde opgaande stukken” ook zeer lang en smal waren. Het gemeentebestuur echter, bekoord door de zeer realistische afbeelding der tien zakken rogge, Kolderveensche maat, in het ontwerp met het schildhoofd, vroeg de oplossing met de „lange” blokken eerst in de tweede plaats aan.

H.M. de Koningin echter verschilde met het gemeentebestuur van meening en stelde, gelijk bekend, het wapen conform het tweede ingezonden ontwerp vast.

De kroon op het schild is slechts als versiering toegevoegd en heeft geen verdere beteekenis.

Zoo heeft Nijeveen een wapen gekregen, dat direct wortelt in de XVe eeuwsche geschiedenis der dorpen Nijeveen en Kolderveen.

Er zijn weinig wapens, die zóó duidelijk en rechtstreeks gebeurtenissen uit de Middeleeuwen illustreerenl

Oosterwolde (Fr.). 15 October 1946.