die gaarne een haas of patrijs zouden eten, vermindert niet, hoewel velen de wildsmaak verloren hebben. Informaties daaromtrent, zijn het best in Engeland te verkrijgen. In korhoenders is een levendige handel en bij onverwachte sterfgevallen in de hoogere ambtenaarswereld, verwacht men nog williger markt”, aldus de Drentsche Courant van 27 September 1873.

Niet alleen naar België en Frankrijk, doch ook naar Engeland werd dus het Drentsche wild uitgevoerd. Bovendien blijkt uit dit berichtje, dat wild een geliefkoosd cadeau vormde, om bij sollicitaties een goede stemming te scheppen.

Vanouds was het onder de Drentsche jagers gewoonte, omstreeks 3 November het Sint Hubertusfeest te vieren. Een gezamenlijke jachtpartij op die dag, werd dan besloten met een groot feestmaal, waarbij degene, die het meeste wild had geschoten, tot schutterskoning werd uitgeroepen.

~De jachtpartij of het Sint-Hubertusfeest in November 1834 te Assen gehouden”, werd door van K(ooten?), eerelid bij dit feest, bezongen naar aanleiding van een mislukte jacht een jaar tevoren gehouden. Het eerste couplet van zijn dichterlijke ontboezeming luidde:

„Nog werd de dag van ’t vorig jjiar Met diepe smart herdacht.

Waarop men, treurig, van het veld Slechts één Patrijsje bragt;

Toen Assens ed’le Jag’ren-rei, Met nieuwe moed besloot:

„Men viere weer Sint-Huberts-dag, De schande was te groot!”

Die schande zij thans uitgewischt; Vooruit naar ’t veld van eer!

Men kome thans met keur van wild. Verheugd in Assen weer!”

Over deze Drentsche feestviering op Sint-Hubertusdag schreef Taco in 1869 in zijn „Jachtcauserie uit Drenthe”

~Slechts in een gedeelte van Drenthe viert men deze dag nog op eigenaardige wijze en wel in het Zuidenveld. Tegen den avond is het aangename dorp Dalen het rendez-vous van allen, die aan de gezamenlijke jachtpartijen deelnamen. Dan worden de weitasschen geledigd en doet hij, die ten vorigen jare het meeste wild schoot en tot koning was geproclameerd, afstand van zijne waardigheid en geeft kroon en scepter aan hem, die nu de gelukkigste jager was, over. Het wild wordt stuksgewijze onder elkander verkocht, terwijl