wel noodig. Op een van de matinees te dien einde bij ons in huis door Mej. A. J. Scholte georganiseerd, opende Mevrouw Linthorst Homan met de woorden ~geef ons een dapper hart”, ’s Avonds bij ’t oliepitje dat maar kort aan mocht, ’t was spijsolie bedacht ik om aan alle vrienden een prentje te sturen met da volgende woorden: In dezen tijd van korte dagen zitten veel Nederlanders lange ledige uren om een oliepitje of ander vlammetje en zijn nog dankbaar voor dit licht in de duisternis. Zoo is Kerstmis 1944! Als we dan in ’t vlammetje turen en we hooren vliegmachines over ons zoemen en we denken aan al het vreeselijke wat om ons heen en ginds gebeurt en mogelijk nog zal gebeuren, dan vragen we om een dapper hart, dat niet versaagt en dat in zijn omgeving nog wat licht zal kunnen geven in de duisternis, al is het dan ook maar een oliepitje. Mevrouw Linthorst Homan beantwoordde het met haar gedichtje ~Geef ons een dapper hart, O God, in deze donkere tijden” enz.
3. De Todtwerkers.
80 (N. 16)
Toren.
(Hongersnood in Holland). Nu, in de eerste maanden van 1945, als in de dagen van het beleg van Haarlem, Leiden, Alkmaar in den tachtigjarigen oorlog, is’t donker in Holland, in elk huis is ’t kruis van den honger, de schoorsteenen rooken geweldig van ’t hout, blaren en wat er nog maar gevonden wordt om te branden. Holland is weer in angst en nood. Maar als toen, zal er weer verlossing komen als we elkaar maar helpen. Dan zal weer ’tlied van Valerius (~0 Heer, die daar des hemels tente spreidt. . . die ons in angst en nood verlossen komt enz.”) klinken van onze kerktorens, o.a. van de toren van Delft, waaronder de Vader des Vaderlands rust, wiens nakomelinge als hij steeds aan onze bevrijding gewerkt heeft.
Achterkant gebruikt van vroegere houtsnee op perelangs, waarbij gebruik is gemaakt van de werking van het hout om speling in de achtergrond te krijgen. Deze prent ook voor natura (rogge, tarwe, havermout) verkocht, wat in pakjes van 200 gram (meer mocht niet, ’t ging als brief) naar Holland werd gestuurd. Daar hadden ze meer aan eten dan aan plaatjes! Toch kwamen er bestellingen van prenten uit Holland!