kwamen ook hier weer rechthoekige, tot min of meer vierkante kringgreppelbijzettingen voor met interne paalgaten, evenwijdig aan den randgreppel. Zij onderscheidden zich ten eenenmale van de bijzettingen in ronde of ovale kringgreppels. Deze laatste domineerden in de beide andere gedeelten van het grafveld. Met beide groepen van bijzettingen gaan samen een aantal paalkuilen van op zichzelf, dan wel in vierkant- of rijenverband geplaatste palen.

Wij zullen thans de drie aldus onderscheiden groepen met inlassching van een vierde, handelend over eenige vondsten die daartoe nog afzonderlijk aanleiding gaven, meer of minder resumptorisch behandelen, en wel achtereenvolgens:

1. Bijzettingen met houtbouw;

2. Bijzettingen zonder houtbouw;

3. lets over de vondsten;

4. Houtbouwsels in vierkant- of rijenverband, en op zichzelf staande palen.

1. Bijzettingen met houtbouw

Evenals te Vledder zijn ook te Gasteren de bijzettingen mei uouiuwu« het belangrijkst. Er kwamen daarvan in totaal zeven aan licht: zes mhe N. en één in het middelste gedeelte van de begraafplaats (Afb. 5-9 en 13-16, resp. Afb. 8, 13 en 20). Van de zes eerste vormen de vier noordehjlöte, geheel of ten deele, de vloerlaag van een tweetal brandheuvels, Nos 41 en 42 ). De beide dan volgende (Afb. 13: vakken D-3) zijn daarentegen met door een secundairen heuvel bedekt. Liggen deze zes bijzettingen tezamen m het N. gedeelte van de begraafplaats, de zevende ligt geheel op zich zelf in h Lddelste gedeelte daarvan (Afb. 13, vakken E-6). Z»J vormt de vloer van meerdere kringgrepbijzettingen zonder houtbouw. Wij liever bij de bespreking daarvan behandelen en nu beginnen met de bespreking van de zes eerst genoemde bijzettingen en daarmede tevens met het N., o.i. oudste gedeelte van het urnenveld. __ N W.-Z.O. eerichte graf-

Het meest noordelijk ligt de langgerekte, w.w.-z,.u. heuvel 42 (Afb. 5-7, 14 en 150, resp. 10 en 13). Hij had den vorm van een gewelfd tuinbed of akkertje met een verbreed, hooger, koepelvonmg, Z.O. uiteinde. i,i—uHi te

Bij het onderzoek volgens de kwadrantenmethode bleek het, dat wijze doen hadden met een tweeperioden-tumulus. uit een tuinbedvormigen vloerheuvel en een koepelvormigen dakheuvel. De is de belangrijkste.

1) N.B. de nummers van de brandheuvels zijn op den plattegrond (Afb. 13) met grootere cijfers aangegeven.