Het wapen der gemeente Ruinerwold

door Mr G. A. Bontekoe

vroeger burgemeeêter van Steen.

Ter uitvoering van het desbetreffende besluit van den gemeenteraad d.d. 13 December 1939, hebben Burgemeester en Wethouders van Ruinerwold zich bij hun adres van 13 Januari 1940 tot Hare Majesteit de Koningin gewend met het eerbiedig verzoek om aan hun gemeente een wapen te willen verleenen, samengesteld als volgt:

gedeeld:

1. in sabel drie zilveren, goudgeknopte rozen, geplaatst 2enl en een schildhoofd van goud;

2. in keel *) dertien aaneengesloten en aanstootende spitsruiten, geplaatst 1,3, 3, 3 en 3. _

Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.

Het in de rechter =>) schildhelft geplaatste wapen is van de famiUe Van Ruijn e n, de eerste eigenaren der heerlijkheid Ruynen en Ruynerwold.

Het spreekt wel vanzelf, dat de omstandigheid, dat de gemeente Rumerwold deel heeft uitgemaakt van de belangrijkste der vier heerlijkheden, die ooit op territoir der provincie Drenthe hebben bestaan *), in het wapen dier gemeente tot uitdrukking moest komen.

Magnin, die in zijn „Geschiedkundig Overzigt van de Besturen, die, vóór de herstelling van Nederland in 1814, elkander in Drenthe zijn opgevolgd’ eenige malen een afzonderlijk hoofdstuk aan de heerlijkheid Ruinen wijdt, deelt mede, dat de tijd van oprichting of vestiging der Heerlijkheid niet bekend is. ....

Op grond echter van een oorkonde uit het jaar 1036, berustende in het Cartularium van de voormalige Conventen Ruinen en Dikmnge, houdende