DE NOORDELIJKE TUMULI GROEP OP HET EEXTER VELD, OEM. ANLOO

(Afb. 12 en 16 : N)

Tijdens de voorbereidingen van het reeds eenige malen aangehaalde internationale wetenschappelijke congres in 1927 te Amsterdam vernamen wij van de met een tractor verrichte ontginning van een stuk van het Eexter Veld, waarop aan den noordelijken rand een \ijftal tumuli was gelegen. Het bewuste terrein, toebehoorend aan den Heer D. E. Eve r t s Jzn. te Wildervank, lag circa 1.5 km ten zuiden van Anloo, onmiddellijk Z.O. van het Anloër hunebed D XI (Afb. 10 : 6 en Afb. 16). De heuvels, door ons genummerd I—s, waren, niet alleen door de bewerking met den tractor, maar ook ten gevolge van vroegere ingravingen, grootendeels vernield. Daarom werd het, met behulp van den voorgraver J. L a n t i n g, verrichte onderzoek beperkt tot eenige niet nader ingemeten sondeeringen. Daarbij bleek, dat het hier ging om oudere grafheuvels, waarvan althans enkele in den zgn. bekertijd der jongere steenperiode waren opgeworpen. Zij zijn thans met bosch overgroeid.

De omstandigheden en de povere gegevens in aanmerking genomen, moge, naast de reproductie van een fotografische opname van den bekerheuvel, tumulus 2, tijdens het onderzoek (Afb. 12), en van de gedane vondsten (Afb. 16 : N 8-10), volstaan worden met onderstaande opmerkingen.

Tumulus 1 was volgens de structuur van het heuvellichaam een grafheuvel uit het neo- of aeneolithicum, ofschoon er geen verdere bijzonderheden genoteerd zijn.

Tumulus 2 (Afb. 12), voor het bovenste gedeelte bestaande uit plaggen, voor het onderste daarentegen uit tamelijk schoon geel zand, op een niet gepodsoleerden ondergrond, was een tweeperioden-heuvel. Daarvan behoorde de vloerheuvel, blijkens den touwbeker, die in het hoofdgraf werd gevonden, tot den bekerlijd.

De gebroken, doch gerestaureerde beker, met S-vormig proüel en koordversiering om den hals, is tamelijk slank en van dunwandig, geelachtig aardewerk. Grondmassa geslibd (Afb. 16 : N, 8) _

T u m u 1 u s 3 was op grond van een breedtoppigen vuursteenen bijl, die bij een vroegere ingraving daarin werd gevonden en tevens gebroken, laat-neolithisch. Per. zgn. Monte 1 i u s IV (Afb. 16 : N, 9)

1) Museumverslag 19271 P*

*) Museumverslag 1927» P- sub 21.