linker knie hebbende en een staf in Haar rechter hand dragende; 2. doorsneden.

a. in goud een ring van zwart;

b. van goud, gekapt van blauw, het gouden veld beladen met een bal van zwart.

11. in zilver drie adelaars van rood.

Het schild gedekt door een kroon van drie bladeren en twee paarlen en gehouden door twee wilden van natuurlijke kleur, omgord en omkranst van groen loof en een knots over den schouder houdende.

In de correspondentie, die zich als gevolg van deze aanvraag tusschen den Hoogen Raad van Adel en het Gemeentebestuur ontwikkelde, kwam in de eerste plaats naar voren, dat het Hooge College het wapen te ingewikkeld vond. Dit practische bezwaar, dat bij aanvragen van andere gemeentebesturen in Drenthe een enkele maal eerder gehoord werd, vindt zijn grond in de niet te loochenen juistheid van ’s Hoogen Raads overweging, dat in den tegenwoor» digen tijd meestal met rubberstempels gezegeld wordt en dat bij gebruik van dergelijke stempels een te gedetailleerd wapen niet tot zijn recht komt.

Voorts rees tegen opneming van het schuitenzegel het bezwaar, dat de gelijkenis met het provinciale wapen te groot was.

Verder stelde het Hooge College nog voor om de herinnering aan de havezathe Ter Borch niet te verwezenlijken door de opneming van het wapen ter Borch, maar door overneming van het wapen der in 1924 uitgestorven familie de Sigers ter Borch, daar een lid van deze familie, te weten Reint de Sigers ter Borch op 17 Februari 1646 op zijn verzoek het recht van havezathe voor het Huis ter Borch door de Staten van Drenthe erkend heeft gezien en het geslacht voorts in Belde de laatste eeuwen een zeer belangrijke plaats heeft ingenomen.

Tenslotte had de Hooge Raad van Adel tegen de schildhouders bedenking, omdat hiervoor in Belde te weinig belangrijke vóór- en vroeghistorische vondsten waren gedaan.

Ofschoon hierdoor van het ingezonden ontwerp alleen was overgebleven, dat een herinnering aan het Huis ter Borch in het wapen kon worden opgenomen, zij het in anderen vorm dan gevraagd was, stemde het gemeentebestuur na eenige briefwisseling met de verleening van dit wapen in, vooral uit overweging, dat het wapen de Sigers ter Borch tenslotte zeer decoratief was.

De verleening vond plaats bij Koninklijk Besluit van 5 Februari 1932. De omschiijving van het wapen luidt: In goud een omgewende op-