in het ontwerp in de bovenste helft van het schild op de linkerplaats aangebracht.

Voor een herinnering aan de havezathen van Eelde bleef dus nog over de onderste helft van het schild. Uiteraard was de uiterste beperking noodzakelijk, omdat het schultenzegel naast het wapen van Menso Alting een reeds sterk gevulde bovenste helft had opgeleverd.

Het scheen dus de aangewezen weg om slechts op één der havezathen terug te grijpen en wel op de meest belangrijke.

Over het Huis te Eelde en de havezathen Vennebroek, Oosterbroek en Ter Borch is op onderscheidene plaatsen reeds zooveel geschreven, dat wij kunnen volstaan met de opmerking, dat wij onze keuze meenden te mogen bepalen op de Havezathe Ter Borch.

In de jaargang 1896 van dit orgaan lezen wij o.a. op pagina 247, dat de havezathe Ter Borch misschien haar naam ontleent (of gegeven heeft) aan een adellijk geslacht Ter Borch, dat in en om Eelde vanouds bekend was.

Wij lezen van een Steven ter Borch, schildboortig man, die in 1408 omtrent Monsinge wordt gehoord. In 1411 zegelt Steven ter Borch mede de afstand van de Heerschap en Gericht te Selwerd etc. door Hendrik van Selwerd aan den Bisschop van Utrecht. Op den huize Echten berust nog een acte uit 1447, waarbij Steven ter Borch de Jonge van zijn vader o.m. Lenferinge en vele goederen te Pottwolde ontvémgt. Het hieraan hangende zegel vertoont de drie arenden van het wapen ter Borch, die volgens Rietstap van keel waren op zilveren veld.

Een en ander was aanleiding om de onderste helft van het ontwerp te vullen met het wapen ter Borch, als eerste bezitters van de Havezathe Ter Borch.

Als gevolg van het bovenstaande en ter uitvoering van het besluit van den Gemeenteraad d.d. 11 December 1930 richtten Burgemeester en Wethouders van Eelde zich bij missive van 15 December d.a.v. tot Hare Majesteit de Koningin met het eerbiedig verzoek om aan de gemeente Eelde een wapen te willen verleenen, samengesteld als volgt:

Doorsneden

I. weer gedeeld.

1. in goud een Romaansche tempel van goud, waarin gezeten de Maagd Maria, gekleed in een blauw gewaad, dragende een van voren opengeslagen mantel van rood en het kind Jezus op Haar