Om de verschillen met het provinciale wapen goed te doen uitkomen werd dit onderdeel nauwkeurig omschreven en het geheel werd op de voornaamste plaats in het ontworpen wapen aangebracht.

Eelde als geboorteplaats van den in Drenthe zoo bekenden Hervormingsprediker Menso Alting, was het tweede motief, dat om opneming in het wapen vroeg.

Het merkwaardige, doch tegelijkertijd betreurenswaardige feit deed zich hierbij voor, dat, terwijl wij zijn geboortedatum (9 November 1541) kennen en over de familie waaruit hij stamt allerlei weten, o.a. dat dit geslacht reeds in 1309 in Annen wordt genoemd, geen enkel zegel van hem bewaard is gebleven.

Nasporingen in de Rijksarchieven te Assen en Groningen bleven negatief en ook zijn graftombe in de Groote Kerk te Emden gaf geen uitsluitsel over het door hem gevoerde wapen.

Rietstap geeft voor het geslacht Alting een oud en een nieuw wapen, het biografisch woordenboek van van der Aa geeft weer een ander en Dr Ritter, de Secretaris van de ~Gesellschaft für bildende Kunst und Vaterlandische Altertümer” te Emden maakt melding van nog een vierde. Is in het algemeen het aantal gegevens over oude familiewapens vaak uiterst klein, in dit geval werd de overvloed benauwend.

De keuze werd voor het ontwerp bepaald op het wapen, dat Rietstap geeft als het nieuwe wapen Alting en wel omdat dit wapen gebeiteld is op de grafzerken van Menso Alting’s zonen Basilius en Daniël, die beiden ook in de Groote Kerk te Emden begraven liggen en voorts omdat het mede gevoerd wordt door een lateren Menso Alting, geconstitueerde grietman van Oosterdeel-Langewold in 1730.

Enkele jaren nadat de aanvraag van Eelde door de Kroon was afgehandeld waarbij bekend werd, dat de Hooge Reiad van Adel van oordeel was, dat er omtrent het wapen Alting niet genoegzaam zekerheid bestond, verscheen in de serie „Wapens van Historische Geslachten”, bewerkt door den bekenden heraldicus S. G. van der Laars, het wapen van Menso Alting in dezelfde teekening, die ook voor het ontwerp van het wapen van Eelde was gebruikt Het is nauwelijks aan te nemen, dat den heer van der Laars inmiddels nieuwe gegevens ter hand waren gekomen en daarom is het jammer, dat het toeval heeft gewild, dat zijn gezaghebbend oordeel niet enkele jaren vroeger bekend was.

Hoe het ook zij, het wapen van Menso Alting, zooals wij meenden, dat dit er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft uitgezien, werd