Het wapen der gemeente Eelde

door Mr G. A. Bontekoe

vroeger burgemeester van Steen.

Toen in het najaar van 1930 het gemeentebestuur van Eelde het als een gemis voelde, dat die gemeente nog niet het recht had een wapen te voeren, was het, geheel anders dan bij vele andere Drentsche gemeenten, niet zoozeer de moeilijkheid om een péissend motief te vinden, als wel om een keuze te doen uit het groote aantal motieven, die alle evenzeer geschikt en belangrijk genoeg leken om hun opneming in het wapen te wettigen.

Daar was in de eerste plaats, dat Eelde tenminste vier havezathen op territoir der gemeente heeft gehad, daar was verder, dat de bekende Hervormingsprediker Menso Alting in Eelde is geboren en tenslotte werd dit alles nog overschaduwd door het feit, dat Eelde oudtijds lange jaren de zetel der schultes van Drenthe is geweest.

Het gemeentebestuur helde ertoe over om primo het laatstgenoemde op duidelijke wijze tot uitdrukking te doen komen.

Het scheen de meest aangewezen oplossing om hiervoor het oudst bewaarde ambtszegel der schultes van Drenthe in het wapen op te nemen. Dit zegel is o.a. afgebeeld op pagina 45 van het bekende werk van S. G. van der Laars: „Wapens, vlaggen en zegels van Nederland” en geeft de Maagd Maria zonder kroon en zonder ster boven het kinderhoofdje, maar overigens in geheel gelijke afbeelding als in het wapen der provincie Drenthe, zooals dat laatstelijk werd vastgesteld. De achtergrond is echter een Romaansch bouwwerk, terwijl het tegenwoordige provinciewapen een bouwfragment van Gotische stijl vertoont.