De Podagristen-herdenkiné 1843-1943

door Dr R. D. Mulder

~Voor de letterkundige geschiedenis van die provincie (Drenthe), ik erken het, valt nog veel te doen.”

Mr J. de Wal, D.V.A. 1844.

„De Commissie van Bestuur van het Provinciaal Maseum .... heeft het genoegen U hierbij uit te noodigen.... tot de herdenking van het feit, dat honderd jaar geleden de letterkundigen H. Boom, Ds A. L. Lesturgeon en D. H. van der Scheer onder den naam van „De Drie Podagristen” aangevangen zijn met het wekken van belangstelling voor Drentsche cultuur .... in een besloten bijeenkomst op Zaterdag 19 Juni 1943 .. ..”

Aldus de aanhef van de uitnoodiging, die een uitgelezen gezelschap belangstellenden in de Asser „Hertenkamp” bijeenbracht. Men trof er na afloop van de jaarvergadering van het Museumbestuur buiten de bekende gezichten van Museum-officials en -correspondenten, tal van leden van verwante organisaties als de Drentsche Praehistorische Vereeniging, de oudheidkamer „De Hondsrug” te Emmen, de Stichting „Het Drentsche Landschap”, de Prov. V.V.V. enz. en tal van bijzondere bezoekers ook van buiten Drente die deze bijeenkomst altemet stempelden tot een miniatuur „Drentsch wetenschappelijk congres”.

Daar waren als Podagristen-nazaten Mivr. J. M. Hulshoff-Lesturgeon, jongste dochter van ds A. L. Lesturgeon, en de Friesche Rijksarchivaris dr A. L. Heerma van Voss met familie; de philologen Prof. dr J. H. Brouwer, drs J. Naarding en drs J. H. P. Culpa; de kerkhistorici Pater Mith. Arts, O. Carm. en drs P. C. Wierenga; de rechtshistorici dr mr W. S. Gelinck, mr A. Kleyn en dr mr H. P. Schaap; de sociografen Me/r. D. Siork-van der Kuyl, drs T. Jarings en K. van der Kl-y; de volkskundigeij Me n. J. H. Bergmans-Beins, dr P. W. J. van den Berg en H. T. Buiskool, de Drentsche genealoog J. Westra van Holthe, de heraldicus mr G. A. Bontekoe en vele anderen.

Verder verschillende redactieleden van het maandblad ~Drente”, en vrijwel voltallig de Drentsche Studiekring „D. H. van der Scheer” te Assen, die op verzoek van het Museumbestuur de organisatie van deze herdenkingsdag op zich genomen had.

Betreurd werd de afwezigheid van den rechtshistoricus mr G. J. ter Kuile Jr. en van den heer J. Poortman, secretaris van de Prov. V.V.V.

Na een openingswoord door den heer K. Brok, voorzitter van het Dag. Bestuur van het Museum, sprak als eerste inleider de heer H. J. Prakke over