boek of schrift, maar op losse vellen werden geschreven, roept herinneringen aan een akte wakker.

D,ze vroegste verbalen der markevergaderingen zijn dan ook in feite weinig anders dan akten, waarbij aan bepaalde personen volmacht wordt verleend tot het der markego .deren en waarin décharge wordt verleend voor het tot op dat moment gevoerde beheer; vandaar de specifieke vorm. Zoo bevatten b.v. de verbalen van de markevergaderingen van de marke van Aaiden uit de zeventiger jaren niets anders dan het verslag van de verkiezing van één of meer volmachten. Ook hier onderteekenen alle aanwezigen het stuk. Nadat is vastgesteld, dat de vergadering op wettige wijze is geconvoceerd en de namen der aanwezigen zijn vermeld, wordt nauwkeurig het verloop van de gehouden stemming(en) b.schreven, opdat later niet de ongeldigheid der stemming en daarmee van de door de volmachten verrichte rechtshandelingen in het geding g.bracht zal kunnen worden.

Oorspronk.lijk werd het besturen en b.heeren der marke bajkbaar geheel en al overgelaten aan de volmachten. Al heel gauw ontwikkelt zich echter de toestand, dat de volmachten slechts als uitvoerders worden beschouwd van hetgeen, waartoe de m irkevergadering b jsluit. He voorb ;eld van hjt gemeentebïstuur, waar burgemeester en wethouders de beJuiten van den gemeenteraad uitvoerden, zal aan deze ontwikkeling wel niet vreemd zijn geweest. Het verloop van deze ontwikkeling is in de stukken duideiijk te volgen. Steeds meer krijgen de verbalen het karakter van notulen van hetgeen op de markevergaderingen b:handeld werd. B.sloten wordt een Weg te „maken” of nieuw aan te leggen. Aan de volmachten wordt opgedragen een plan voor wegaanleg te ontwerpen enz.

Wat het stemrecht der markegenooten op de markevergadering betreft, hieromtrent b,paalt de akte van scheiding: „Stembevoegde is elk eigenaar of vruchtgebruiker van minstens één bunder van de in deze scheiding begrepen gronden. Eigendom of vruchtgebruik van één tot en mtt drie bunders grond geeft ééne stem, van drie tot en met zes bunders geeft twee stemmen en zoo vervolgens voor elk drietal bunders ééne stem meer, doch dezelfde eigenaar of gemachtigde zal in geen geval meer dan éé.t derde van alle stemmen mogen uitbrengen. Niemand mag als gemagtigde van verschillende stemb .voegden meer stemmen uitbrengen dan een getal, gelijkstaande met een tiende van alle stemmen.” Later, toen de herinnering aan de oorspronkelijk bij de scheiding verkregen bundertallen was vervaagd, bracht iedere ter vergadering aanwezige markegenoot één stem uit.

Hoe ver gaan nu de bjvoegdheden van deze markevergadering ? Is zij zonder meer de vertegenwoordigster van de dorp.lingen? H>_t spreekt na het bovenstaande wel vanzelf, dat deze tweede vraag ontkennend beantwoord

i