1. Van Buren Lensink. In 1812 wenden M. van Buren Lensink, Boekverkoper te Meppel en A. J. Costerus, Predicant te Rottum, administrerende Voogden over de kinderen van wijlen Jan Arent Lensing, in leeven Apothekar te Meppel en zijne overledene Vrouw Wemelina Maag, zich tot de Rechtbank van eerste instantie te Assen, om homologatie van een familieraadsbesluit. *) Daarbij compareert dan o.a. Jan van Buren Lensing, Boekverkoper oud 31 jaar. Hier treffen we dus nog Vader Matthijs of Mattheis tezamen met zijn zoon Jan, gelijk wij ze ook gezamenlijk als uitgevers vermeld vinden op de „Nieuwe Drentsche Schrijf-Calender En Comptoir-Almanak” . .. 1812, de laatste van de reeks, en wellicht laatste product van het Meppeler Huis-Van Buren Lensink.

2. Van Buren Lensink. 16 Augustus 1816 wendt Mattheis van Buren Lensing, Boekverkoper wonende te Meppel zich tot de Rechtbank te Assen met verzoek om enige vaste goederen te mogen verkopen: 1. Een stuk groenland

... onder Meppel bij Eesinge. 2. Een huis en hof staande en geleegen te Meppel op het Zuideinde. 3. Drie Weeverswooningen onder een dak, staande en gelegen te Meppel, welke goederen door Rem* en Johannes Van Buren Lensing, minderjarige zoon van Rem* en wijlen Hendrica Westerhuis, in eigendom mandelig wordende bezeten, over welke minderjarige zoon Johannes van Buren Lensing de Rem* is administreerende Voogd, en Johannes Steltman te Meppel, toeziende Voogd. / Dat het provenu dier goederen moet worden geëmployeerd tot betaling van zoodanige schulden, als op de mandeelige boedel van Rem* en zijne kinderen zijn gevestigd. / Dat de Rem* zich uit dien hoofde ingev. de Wet van den 12 Juny 1816 Sbl 26 tot UWE wend, ~. /de voorgenomen verkoop, ten fine voorschreven, te permitteeren.” “)

28 October 1816 beslist de Regtbank „dat de gedagte verkoop zal worden geëffectueerd, door den Openbaren Notaris Mr L. Vos, residerende te Meppel”.

Heeft men hier te doen met de liquidatie van het bezit der Lensink’s te Meppel, zodat hxm heengaan als boekverkopers en -binders uit Meppel (nadat zij in 1813 al als boekdrukkers afgedéian bleken te hebben) met ineer zekerheid op 1816 te stellen zou zijn?

Nog altijd beschikken wij niet over voldoende bouwstoffen voor een geschiedenis van Drente’s oudste boekdrukkershuis. *) Ik meende deze twee ontmoetingen in het archief van het Asser Tribunal daarom niet onvermeld te mogen laten.

3. Oomkens. In de archiefstukken van het Asser Tribunal bevindt zich voorts een Publicatie van Gedeputeerde Staten van het Landschap Drenthe

1) Met vertaling in het Frans van Van Lier Jr. Inventaris 1812 nr 41,

*) Inventaris iBi6 nr iiob.

') Zie het in noot 2 pag. 51 aangehaalde artikel, p. 270.