schouwe daarvan, over putten, die goede omschuttingen of sterke dekzels moeten hebben, en alweer! nopens het schoolwezen in hetzelve Departement.

Ook is er een veel oudere relatie van N. Veenkamp met de Drentse overheid, en wel uit de jaren 1788-1794. In 1788 verscheen er een lijvig „Tegenbetoog over de Staatsstemminge in Drente neiamens ligchaam van de Ridderschap met de Dingspillen Zuidenveld en Rolde; tegen de zogenaamde Deductie door de vier Dingspillen, Bellen, Dieveren, Noordenveld en het Oostermoer, nopens het Regt van Overstemming ter Staatsvergaderinge van het Landschap Drenthe. Op last Hunner Edele Mogenden, de Heeren Staaten deezes Landschaps, gedrukt, naar inhoud der Resolutie van den 11 Maart 1788”. (Het telt ruim 300 bladzijden en is met zorg, onder verwijzing naar allerlei litteratuur o.a. naar ~den kundigen Joh. Picardt” samengesteld door den Secretaris van Ridderschap en Eigenerfden, W. H. Hofstede)*). Het titelblad vermeldt: „Te Bekoomen, Te Groningen, bij N. Veen k a m p en te Deventer, bij J. N. Stitzi n g e r .”

In 1794 verscheen bij Veenkamp alleen een „Ordre en reglement op de jagt in het landschap Drenthe”, vastgesteld door drost en gedeputeerden, 26 Juli 1794”, uit welke blijkt, dat Nicolaas Veenkamp toen als „Boekverkoper in de Here Straat" gevestigd was. ®)

Veel is er overigens van deze Firma Veenkamp in de grafische geschiedenis niet bekend gebleven. Oomkens vermeldt in zijn Naamlijst van (Groninger) Boekdrukkers en Boekverkopers *•) N. Veenkamp & Zoon cils boekverkopers, en begrenst de jaren hunner hem bekende werkzasimheid met de jéiartallen 1807-1826, wat althans voor zoveel het beginjaartal betreft, gelijk wij zagen,

1) Die uit iBo6 vindt men ten Rijksarchieve in de Collectie-Oldenhuis Gratama onder de nrs 626 en 586, en voorts in de particuliere verzameling Jachtreglementen van den Heer J, Westra van Holthe te Assen. De eerste twee der uit 1808 vermelde imprimé’s bevinden zich in de Collectie-Gratama onder de nrs. 344 en 629. Het laatste en die uit 1807 bevonden zich in een bundeltje onderwijsvoorschriften, nog wel geraadpleegd door Dr Lojenga, dat thans helaas echter niet meer teruggevonden kon worden.

2) Rijksarch. in Dr: Archieven van Kerspelen en Marken nr 25, De deductie was in 1787 bij G. Voogd te Meppel. (Zie mijn bijdrage over „Alexander Voogt” in de Volksalmanak 1942.

3) Collectie-Gratama nr 620.

•) Welke Naamlijst voorkomt achterin J. Oomkens Jzn’s „Bouwstoffen tot eene Geschiedenis van de Boekdrukkunst en den Boekhandel in Groningen" (2de druk, Groningen, 1864.) De „Annuaire de Timprimerie et de la librairie de I’empire frangais" pour I’année 1813 vermeldt de naam „Veenkamp" (zonder meer) alleen als „libraire". Of de drukkerij, evenals die van de Lensink’s in die roerige tijden gesneuveld is? Dat zou dan Oomkens' vermelding enkel als boekverkopers verklaren.