Het Museum werd in de periode, waarover wij verslag uitbrengen, door 46 begunstigers gesteund, terwijl het zich in de belangstelling van 2052 bezoekers mocht verheugen. Bovendien bezochten ook personen in groepsverband het Museum, zooals o.a. de tijdelijke bewoners van het kamp Papenvoort te Rolde.

In het afgeloopen jaar stelde onze Conservator de volgende onderzoekingen in voor rekening van of met steun en medewerking van het Provinciaal Museum:

April Eext, Gem. Anloo: Bronstijdheuvel;

Juni-Juli Eldersloo, Gem. Rolde: Steentijdheuvel en urnenveld; Vredenheim, Gem. Rolde: Steentijdheuvel I en bronstijdheuvels 11-III;

September Eext, Gem. Anloo: Tweeperiodenheuvel I en heuvel II;

October Drouwen, Gem. Borger: Steenkransheuvel.

De hierbij opgegraven vondsten werden, met uitzondering van de Septembervondsten te Eext, opgenomen in de verzamelingen van het Museum, dat zich daarenboven met eenige andere aanwinsten zag verrijkt, waaronder van beteekenis.

Zoo schonk ons de Heer D. E. Eve r t s te Wildervank de in het Museumverslag over 1937, sub. 7-10, als afgietsels beschreven en in de Oudheidkundige AanteekeningenVl besproken en afgebeeldei) oudheidkundige voorwerpen, gevonden in den twee-periodenheuvel tusschen Eext en Anloo, terwijl de Heer J. Voerman te Havelte zijn hoogst belangrijke, van daar afkomstige collectie praehistorische vuursteenen voorwerpen, waaronder zelfs palaeolithica, aan het Museum ten geschenke aanbood. Door bemiddeling van den Heer A. Gautier, Burgemeester van Coevorden, vonden een drietal uit deze Gemeente afkomstige noodgeld-billetten een plaats in het Museum. Uit de middelen van het z.g. Ter Haar-fonds werd door

1) Zie N. Dr. Volksalm. 1939, p.p. 124, Afb. 5.