EEN STEENKRANSHEUVEL UIT DEN OUDEREN BRONSTIJD, BIJ DROUWEN, GEM. BORGER

(Afb. 24 en 26)

In aansluiting bij het pas vermelde onderzoek op het terrein van den Heer D. E. E V e r t s J zn. te Eext, werd onder dagelijksch toezicht van de Heeren H. Praam s t r a en J. Lant i n g, in de dagen van 2 tot 4 October, een grafheuvel bij Drouwen onderzocht. Deze 1 m hooge heuvel (top 19.55, zool 18.55 + N.A.P.) was gelegen in een juist omgeploegd perceel heidegrond, kadastraal bekend No 2255, Sectie G, Gem. Borger, eigenaar de Staat, beheerder het Staatsboschbeheer, circa 2 km W. van Drouwen (Afb. 26). De heuvel (d. ± 14 m) was reeds grootendeels, d.w.z. aan de Oostzijde en in het midden, vernield (Afb. 26 : a; Prof. A en B). Het is slechts te danken aan de opmerkzaamheid van den Heer L a nti n g voomoemd en aan zijn waarschuwing, dat het „bergje” nog onderzocht, daarna hersteld en tevens in dien staat bewaard kon worden.

Wat het verslag en de resultaten van de opgraving aangaat, kunnen wij kort zijn. Het onderzoek geschiedde ook hier, zij het onvolledig, volgens de vereenvoudigde kwadrantenmethode. Slechts het Z.W. kwadrant en de mediane strook van de O. helft werd afgegraven. Daarbij bleek, dat het heuvellichaam was opgebouwd uit omgekeerd gelegde heideplaggen op een ondergrond met het heidepodsolprofiel. In het midden kwam een Z.W.—N.O. gericht schachtgraf (1. 2.05, br. 1.30, diep 0.40 m) voor den dag, met daarin de overblijfselen van een eiken boom- of plankenkist (1. 1.75, br. 1.00, h. 0.50 m), al was het dan zonder zichtbare sporen van een lijk; in de randen bevond zich een plaatselijk in breedte wisselende krans van veldsteenen, die van den aan vang af onvolledig geweest was. Grafgiften of nabijzettingen ontbraken algeheel.

Wij hebben hier dus te doen met een steenkransheuvel, waarvan het lichaam in hoofdzaak uit heideplaggen bestond, met een centraal schachtgraf. Dit heeft aanvankelijk blijkbaar een lijk bevat, dat sedert echter volkomen verteerd is. Volgens de structuur is het een tumulus uit den bronstijd. Hij stemt overeen met verschillende, reeds vroeger in Drente ontgraven heuvels Ik noem bijv., om ons daartoe te bepalen, 1“ den steenkransheuvel (a) op het Noordsche Veld bij Zeijen, Gem. Vries 2“ den steenkransheuvel (b) in het Odoorner Noorderveld, N.O. van Odoorn ®); en 3“ de steenkransheuvels I en 11, speciaal heuvel I, tusschen Eext en Anloo, Gem. Anloo *). Ook zou men

1) N. Dr. Volksalm. 1939, p. 124, Afb. 7—9. Eext—Anloo.

*) N. Dr. Volksalm. 1936, p.p. 118, Afb. 16.

®) Dito 1938, p.p. 14, Afb. 10 en ii.

*) Dito 1939, p.p. 8, Afb. 7—9, spec. Afb. 7—B.