G. Voogd, de zoon, was in 1754 te Meppel geboren. In 1781 trouwde hij. Of deze Voogd in 1783 reeds onder eigen naam als boekverkoper optrad, of mogelijk nog bij zijn vader in diens zaak werkzaam was, is niet met zekerheid te zeggen. Later deed hij wel zelfstandig zaken, en zo is er uit 1787 een pamflet bewaard gebleven, dat bij hem het licht zag: „Deductie nopens het regt van overstemming ter staatsvergadering van het landschap Drenthe door de vier dingspillen van Beilen, Diever, Noordenveld, en het Oostermoer; tegens het gevoelen van de meerderheid der ridderschap, en de dingspillen van Zuidenveld, en Rolde: Opgesteld, en vervaardigd, om te dienen tot een vervolg van hunne gedane protesten, en overgegeven ter vergadering van ridderschap en eigenerfden, gehouden te Assen den 13 Maart 1787 [door A. H. Nysingh, Willem Coobs van de Hught, J. H. Baving en A. Meursing, met een naschrift van C. Baron de Vos van Steenwijk tot de Havixhorst.]. Te Meppel bij G. Voogd, Boekverkooper. 1787.” Een vroegere publicatie op naam van G. Voogd kwam mij tot nu niet onder het oog.

Tot zover over de werkelijke boekverkopers Voogd te Meppel. Een Alexander komt bij hen, gelijk blijkt uit de ~Aanteekeningen van Harmans Voogd te Meppel en zijn nakomelingen omtrent huwelijken, geboorten en overlijden, welke in de familie hebben plaats gehad”, lopende van 1753 tot 1832, en bewaard gebleven in het rijksarchief te Assen *), niet voor; ook de familie-aantekeningen, waarvan de heer H. Voogd te Assen nakomeling van deze Meppeler Voogd’s mij inzage verschafte, reppen niet van een Alexander.

Rest de vraag of er meer publicaties onder het mom ~Alexander Voogt, Meppelt” het licht gezien hebben? A. M. Ledeboer vermeldt naast G. Voogd, Meppel, ook hèm in zijn lijsten van boekdrukkers, boekverkopers en uitgevers •), en wel aldus: ~Voogt of Voigd, Alexander, 1783-1785”, en noteert daarbij: ~Mr J. I. v. Doominck twijfelt of deze geen pseudoniem is. Hij kent alleen een stukje van *) Francq v. Berkhey, dat bij hem in 1783 zou gedrukt zijn.”

Ledeboer zelf heeft daarnaast dus nog wel weet gehad van althans een uitgave van onzen „Alexander” uit 1785, waarbij zijn naam dan als ~Voigd” gespeld moet geweest zijn. Ik heb deze publicatie tot mijn spijt tot nu toe nergens kunnen opsporen.

En hiermee nemen wij dan afscheid van onzen gefingeerden „Meppelter” uitgever Alexander Voogt...

Assen, September 1941.

Knuttel nr. 21734. Ook aanwezig in ’t Rijksarchief te Assen en in de Bibl.Oldenhuis Gratama.

*) Stukken van Ambtenaren en Particulieren, nr. 1315.

Bij A. ter Gunne, Deventer, 1872, en bij J. L. Beyers, Utrecht, 1876.

‘) Bedoeld zal zijn: tegen.