bestonden destijds werkelijk twee boekverkopers Voogd (zij het dan met een d, maar met de orthographie der familienamen stak het toen zo nauw niet als thans op onze nieuwe „persoonsbewijzen”!), en wel; Hermannus en Gerrit Voogd, vader en zoon.

H. Voogd, de vader, geboren te Amsterdam in 1723 verwierf in 1751 het Meppeler borgerschap. Vele jaren was het „Naam Register van de heeren leden der regeringe met hunne bediendens en verdere amptenaren der Landschap Drenthe, met de daar onder resorterende heerlijkheden alsmede der heeren predikanten” “) bij hem uitgekomen verschillende octroyen staan daarvoor op zijn naam ®) —, en de uitgeversfirma Voogd-Meppel zal daardoor ook in Holland bij belangstellenden in de politieke situatie des lands wel enige bekendheid genoten hebben.

*) Het geslacht Voogd stamt echter uit het Oosten des lands: Hermannus’ vader ook een Gerrit had zich uit Haaksbergen te Amsterdam gevestigd; ’s Grootvaders goed-Saksische voornaam Harmen werd in Amsterdam verfraaid tot Harmanus.

2) Men zie de reproductie der titelpagina van de uitgave voor 177 S in mijn ~Drentse Uitgevers- en drukkersmerken en -deviezen”. (Volksalmanak 1940).

4 Aug. 1752, 22 April 1766 en 20 Mrt. 1781, telkens voor 15 jaren.