Schaak voorgesteld, is echter die van vroegere eeuwen toen de koning meê ten strijde toog, waardoor bij zijn dood, de slag gewoonlijk verloren was en waarbij de overwinning of de nederlaag afhing méér van de buitengewone dapperheid zijner afzonderlijke edelen, dan van den s rijd van het voetvolk of van de strategische bewegingen van het geheele leger. Het Go daarentegen is niet alleen de afspiegeling van één slag, zooals het schaak, doch van een geheele veldtocht en wel een veldtocht uit de moderne tijden waarbij ten slotte de stratégische bewegingen van de massa's de overwinning verzekeren. Verschillende veldslagen worden in het Go, steeds na elkaar of tegelijk geleverd, vaste stellingen belegerd en genomen, geheele legers worden van hun basis afgesneden en gevangen genomen wanneer zij zich niet juist bijtijds in onneembare posities verschansen. Tot den strijd met de blanke wapenen komt het in het Go slechts zelden, evenmin als in de moderne veldslagen. Integendeel vaak ligt de oorzaak van het verlies daarin, dat men te vroeg handgemeen is geworden. Alleen de betere strategie verzekert de overwinning.

Mijne heeren, juist omdat wij hier aanwezigen allen het Westersche schaakspel als het meest koninklijke spel der wereld beschouwen, achtte ik het nuttig u bekend te maken met de meening van anderen, die van eene tegengestelde opinie zijn. Het schijnt mij wel belangrijk nader te onderzoeken of werkelijk het Japansche Gospel zooveel dieper en interessanter is dan ons Schaakspel en ik hoop u dan later daarover nog het een en ander te kunnen mededeelen.

En hiermede meen ik de mij opgelegde taak te hebben volbracht en ga ik over tot de behandeling van de agenda.

De Telegraaf van Maandag 13 November geeft omtrent de vergadering het navolgende juiste verslag.

Gistermiddag hield de „Nederlandsche Schaakbond" in het „Haagsche Koffiehuis te Utrecht een Buitengewone Algemeene Vergadering. De vergadering werd geleid door den Onder-Voorzitter, den heer d'Aumerie van 's-Gravenhage. In zijn openingswoord bracht deze hulde aan den afgetreden voorzitter, den heer dr. A. van Rhijn, te Leiden. Onder applaus werd besloten, den heer Van Rhijn telegrafisch den dank der vergadering te brengen voor het vele, door hem in 't belang van den Bond gedaan. Hierna deed de heer d'Aumerie eenige interessante mededeelingen over het schaakspel in Japan. — De notulen der Algemeene Vergadering, in Augustus jl. te Scheveningen gehouden, werden gelezen en goedgekeurd. — Tot Voorzitter van den Bond werd gekozen de heer H. J. den Hertog te Amsterdam, die verklaarde de functie te aanvaarden. — De door het bestuur voorgestelde wijzigingen in het reglement (zie „Tijdschrift van den Nederlandschen Schaakbond , October 1905, pag. 197 en volgende) werden, hier en daar geamendeerd, met algemeene stemmen aangenomen. De heer Den Hertog bracht hulde aan het bestuur voor de in deze belangrijke zaak betoonde activiteit. —- Bij de rondvraag verzocht de heer jhr. A. E. van Foreest van Utrecht, het bestuur, eens te overwegen, of het niet mogelijk zou zijn, den jaarlijkschen Grooten Bondswedstrijd te doen bestaan uit eenige wedstrijden op Zondag en den voorafgaanden Zaterdagavond. De heer Van Eelde, van Alkmaar, zeide het onaangenaam te