B. DUKEL Wie zou hem niet kennen ?

technische leiding van de spelers H. de Boer (de huidige Wethouder van Onderwijs) en B. Dukel promoveerde het eerste tiental in 1931 naar de hoofdklasse van de Nederlandse Dambond.

Nadat in de loop der jaren het D.C.IJ.tiental in de strijd om het clubkampioenschap van Nederland had gefaald, bracht het seizoen 1936—1937 het gewenste succes en dat

seizoen slaagden met het eerste tiental ook het tweede en derde tiental er in afdelingskampioen te worden.

In 1934 organiseerde D.C.IJ. een Internationaal damtournooi met als deelnemers de Franse wereldkampioen M. Raichenbach, de Belgische kampioen Demesmaeker en de Nederlanders Keiler en Dukel welke toen gelijk op de eerste plaats in hef kampioenschap van Nederland aankwamen.

Vele „Meesters".

Dukel won in 1931. Ligthart in 1935 en Suyk in 1937 de meestertitel. Ook Laros heeft dezelfde damprestatie geleverd, maar de N.D.B. schafte de wedstrijd om de meestertitel in 1940 af. Onafgebroken komt Dukel sinds 1931 uit in de jaarlijkse strijd om de hoogste damtitel, en hij wist drie keer de tweede plaats te veroveren. Laros en Suyk kwamen ook een keer op de tweede plaats aan.

Laros werd in 1948 door het bestuur van de N.D.B. uitgenodigd Nederland in het Internationaal tournooi om* het Wereldkampioenschap te vertegenwoordigen, in welke wedstrijd de D.C.IJ.er de vijfde plaats veroverde.

Totaal zijn 384 IJmuidenaren lid van D.C.IJ. geweest. Thans bestaat de club uit 33 werkende leden en vele donateurs.

Het damspel in de stadsparken

Een belangrijk propaganda-middel.

Dringend vragen wij aandacht voor het volgende, enorme propaganda middel, dat in ons land onbekend is. Aanleiding daartoe is bijgaande foto, die wij ontdekten in de ..Illustrierte Zeitung" van 1927 (de Leipziger, er is ook een Berliner I. Z.) en een spelletje dam weergeeft in een Engelse stad.

Welnu, wat zou men er van denken als onze voortvarende damclubs in Nederland eens een dergelijk bord met schijven vervaardigden? Het bord kan een oprolbare mat of beschilderd stuk zakkengoed en dergl. zijn, wa.ar bij men natuurlijk zorgt dat de grond vlak is en de hoeken met 4 pennen in het zand vaststeekt. De schijven kunnen bestaan uit 2 houten schijven met een band rondgebogen triplex er omheen, of anders plakt men ze van karton in elkaar (met houtlijm). Verder worden er flinke ogen of lussen op vastgemaakt, dan 2 stokken met een haak, en alles is gereed.

Het ligt voor de hand, dat zo n partijtje

dam in een plantsoen als het Vondelpark te A dam, ,en enorme belangstelling trekt van het publiek. Indien men dit in een iets grotere cirkel, dan op de foto, op een afstand houdt, kan een groot aantal mensen toezien. Belangrijk is dat men een stok met daaraan bevestigd bord in de grond steek met daarop reclame en adres voor lidmaatschap der club etc. Wil men het heel goed doen, dan nodigt men twee bekende dammers uit tot het spelen van een partij en geeft op grote borden de namen der spelers aan, met daaronder hun voornaamste kampioenstitels (alleen een naam, zegt het publiek niet veel daar men weinig kampioenen kent). Men moet er op rekenen, dat de pers beslist foto's van een dergelijke demonstratie laat maken en deze in de dagbladen komen. Beter nog kan men de persfotografen uitnodigen (A.N.P. etc.)

Belangrijk is ook het volgende t Men betreurt nog altijd het weinig attractieve van een wereld- of kleiner kampioenschap voor