Tijdschrift i voor Volkshuisvesting en Stedehouw

1936 17e Jaargang No. 12 Maandblad

Orgaan van het Nederlandsch Instituut voor Volkshuisvesting en Stedebouw en den Nationalen Woningraad, Algemeenen Bond van Woningbouwvereenigingen

Redactie! H. P. J. Bloemers, J. Bommer, J. Douwes Jr., Jhr. M. J. I. de Jonge van Ellemeet, Ir. L. S. P. Scheffer, Ir. P. Bakker Schut, Mr. J. Vink, Ir. J. M. A. Zoetmulder

Adres voor Redactie en Abonnementen: Kloveniersburgwal 70, Amsterdam C

Advertenties: Keizersgracht 188, Amsterdam C, Telefoon 49128

Officieele mededeelingen

Nederlandsch Instituut

Penningmeester

Het bestuur heeft den Heer Ir. L. S. P. Scheffer bereid gevonden het penningmeesterschap van het Instituut te blijven vervullen.

Commissie inzake Woningstatistiek

Door het Instituut is een commissie ingesteld ter bestudeering van de vraag hoe bij de volgende volkstelling de bezwaren tegen de wijze, waarop bij de laatste volkstelling gegevens omtrent de woningen zijn verzameld, zouden kunnen worden ondervangen, en tevens van de vraag op welke wijze meer uniformiteit zou kunnen worden gebracht tusschen den opzet van de woningtelling bij de volkstelling en dien van de gemeentelijke woningtellingen en tusschen deze laatste onderling.

In de commissie hebben zitting de Heeren G. de Zoete, Referendaris bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorzitter; Ir. J. Bordewijk, Directeur van het Bouw- en Woningtoezicht te Hilversum; G. F. E. Kiers, Inspecteur van de Volksgezondheid (Volkshuisvesting); A. J. A. Rikkert, Chef Woningstatistiek bij den Gemeentelijken Woningdienst te Amsterdam; J. Schippers, Chef van de Administratie van den Gemeentelijken Technischen Dienst te Rotterdam; Mr. Dr. J. H. van Zanten, oud-Directeur van het Gemeentelijk Bureau voor Statistiek te Amsterdam, terwijl de Heer Drs. H. van der Weyde als secretaris fungeert.

Adressen

Het dagelijksch bestuur van het Instituut heeft 29 April 1.1. een adres tot den Minister van Sociale Zaken gericht over de Koninklijke Besluiten inzake de uitbreidingsplannen van de gemeenten Heerlen en Haarlem, welk adres, met bijbehoorende inleiding, in dit nummer is opgenomen.

Onder Binnenland is hiervan nader melding gemaakt.

Woningbouw aan de Koningin Emmalaan te Delft

Coöp. Woningbouwvereniging „Volkshuisvesting” ')

door G. Versteeg

Reeds in 1930 is men met de plannen begonnen. Nadat gebleken was dat het particulier initiatief te Delft in gebreke gebleven was, werd het Rijksvoorschot verleend. In Augustus 1934 werd met de bouw aangevangen door den Heer F. Camerling te Dordrecht, die erin slaagde de bouw van 94 woningen en 2 winkels in Mei 1935 op te leveren. Het bouwvoorschot bedroeg fl. 195.500. , de aanneemsom fl. 193.350.—. De in-

bond van de 96 eenheden bedraagt 21.700 m 3 = ongeveer fl. 9. per m 3. De woningbouw aan de Emmalaan bestaat uit:

46 eengezinswoningen, inhoud 240 m^, weekhuur f], 4.50;

23 benedenwoningen voor ouden van dagen, inhoud 175 weekhuur fl. 2.90;

25 bovenwoningen, inhoud 244 mS, weekhuur fl. 4.80.

Deze weekhuren zijn inclusief fl. 0.25 waterleiding.

Het grondvoorschot bedraagt fl. 95.971. of pl.m. fl. 1000.— per woning, zodat in de weekhuur fl. 0.80 is opgenomen voor de annuïteit van het grondvoorschot. Bij een normale grondprijs van fl. 750. 1/3 van de stichtingskosten zou het mogelijk geweest zijn de weekhuren fl. 0.20 lager te stellen.

Bij de eengezinswoningen vereiste het veel passen en meten om, bij een perceelsbreedte, aanvankelijk ontworpen op 5.75 m, maar ter verkrijging van Rijksvoorschot teruggebracht tot 5.10 m, nog te kunnen voldoen aan de wens van het bestuur, n.l. een gang van keuken naar voordeur. De keuken is daartoe gedeeltelijk uitgebouwd; hierdoor en door de aangebouwde schuren is de tuinzijde er niet fraaier op geworden, maar het bestuur moest wel rekening houden met de eisen van de bewoners; hopelijk zal later, als de achtertuinen meer begroeid zijn, veel worden weggenomen van hetgeen nu hinderlijk is.

Achteruitbouwen en aangebouwde schuren worden

’) Door den schrijver ingezonden in vereenvoudigde spelling