Aankoop religieuze films.

Bij de oprichting van de Katholieke Onderwijs Film werd reeds bepaald, dat de Stichting niet alleen een administratief apparaat moest zijn, doch tevens moest trachten specifiek Katholieke films en filmstroken op de bij haar aangesloten scholen te brengen. Gezien de structuur van de Nederlandse Onderwijs Film was en is het onmogelijk zelf de distributie van dergelijke films en filmstroken ter hand te nemen, hetgeen bovendien niet nodig was en is, daar de Nederlandse Onderwijs Film het uitvoerend apparaat is van de 3 Zuilenstichtingen.

Het Bestuur van de Stichting heeft in het verslagjaar de rechten, welke zij had weten te verkrijgen van enige religieuze films, overgedragen aan de Nederlandse Onderwijs Film, die de films heeft nagesynchroniseerd en reeds gedeeltelijk in haar filmotheek heeft opgenomen. Het betreft hier de films : de Paaswake, de Priesterwijding, het Heilige Land en Mozes.

Aangezien deze films evenzeer belangrijk zijn voor volwassenen, heeft de Katholieke Onderwijs Film zorg gedragen, dat deze films ook aan volwassenen kunnen worden uitgeleend middels de N.V. Luca (Lux Catholica) i. 0., welke is gevestigd aan de Brouwersgracht 37 te ’s-Gravenhage.

Onze Stichting heeft bovendien de rechten weten te verkrijgen van een film, genaamd De Bisschopswijding, welke zij heeft ingebracht in de filmotheek van de Nederlandse Onderwijs Film en voor volwassenen wederom bij de N.V. Luca i.o.

In de verslagperiode \verden verschillende besprekingen gevoerd en plannen uitgewerkt met het Catechetisch Centrum voor het vervaardigen van filmstroken, liggend op catechetisch terrein. Het ligt in de bedoeling hiermede in het jaar 1955 of 1956 een aanvang te maken.

Slotopmerkingen.

Ondergetekende meent uit het jaaroverzicht de conclusie te mogen trekken, dat de Katholieke Onderwijs Film in het afgelopen jaar haar positie heeft verstevigd en bovendien heeft bewezen meer te zijn dan een louter administratief apparaat. Wil de Stichting echter voort kunnen gaan met het ter beschikking stellen van religieuze films en filmstroken aan de Katholieke scholen, dan zal het noodzakelijk zijn, dat het Katholiek Onderwijs haar daarbij steunt door zich aan te sluiten. In het verslagjaar is wederom gebleken, dat men nog niet goed is doordrongen van de grote betekenis van de onderwijsfilm en van een Katholieke Stichting op dit terrein. Het is duidelijk, dat de invloed van de Stichting op de samenstelling van de filmotheek van de Nederlandse Onderwijs Film alleen kan worden vergroot door toename van het aantal aangesloten scholen.

Tot slot moge ondergetekende het Bestuur danken voor het in hem gestelde vertrouwen en de prettige wijze van samenwerken en de hoop uitspreken, dat de Stichting verder moge groeien en vruchtbaar zal mogen werken voor het Katholiek Onderwijs in Nederland.

(Mr. N. W. A. Brink)

KROXIEK

ir Fatima Post, kontaktorgaan van de Fatimaschool te Rotterdam-Schiebroek, besluit met Nr. 9, dat niet minder dan 50 bladzijden tekst en illustratie geeft, z’n tweede jaargang. Dit nummer is niet minder degelijk en interessant dan al de voorafgaande. Een hoger peil zal moeilijk te bereiken zijn ; daarom menen wij de redaktie slechts te kunnen toewensen, dat het bereikte niveau worde gehandhaafd.

★ Aan het slot van het hoofdartikel in genoemd Fatima-nummer wordt aan de E 55 herinnerd en staat het volgende te lezen : „In Den Bosch staat de St. Jan. Lang geleden kwam dit bouwwerk tot stand, in een tijd zonder techniek, in een tijd van échte gemeenschap. Steen voor steen bouwde men voort.

„De eer aan God, de schande dragen wij”. Die tijd is voorbij. Nu is het: „De eer aan ons !” En God wordt zelfs niet genoemd. Hadden de Middeleeuwers deze E 55 georganizeerd, dan had een gildebroeder boven de ingang geschilderd : „Wat baat het de mens of hij de hele wereld wint..

★ Door het (neutrale) Bureau „Boek en Jeugd” is zopas weer eens propaganda gemaakt voor de bekende tentoonstellingen van jeugdlektuur. Dat te doen staat het Bureau natuurlijk volkomen vrij. Mèt het Kath. Schoolblad echter maken wij er onze lezers op opmerkzaam dat er voor de katolieke scholen, jeugdverenigingen en andere instanties een ander adres is, waartoe u zich kunt richten. Wij bedoelen natuurlijk de Katholieke Keurraad voor Jeugdlektuur, die is aangesloten bij het Katholieke Lec-

tuur Centrum. Het adres is Postbus 510 Tilburg. Als u inlichtingen wilt hebben over tentoonstellingen bij u aan school of ter gelegenheid van ouderavonden enz., schrijf dan een briefkaartje naar het zojuist vermelde adres en u krijgt alle inlichtingen.

★ Van „Opvoeding, Onderwijs, Gezondheidszorg” verscheen een belangrijk dubbelnummer, geheel gewijd aan de geestelijke volksgezondheid. Drs. Jos Aarts leidt de medewerkers in en schrijft zelf over het L. O. ; prof. Gielen over het V.H.M.0., G. van der Most over schoolgeneeskunde ; Dr. W. van Hove over de school in Vlaanderen, mej. mr. B. v. d. Ingh over de samenwerking tussen gezin, school en jeugdwerk, Dr. Bartels over organisatie en Dr. H. Ruygers over de taak van Kerk en Overheid.