Amerika. De geschiedenis van een vrij volk. A. N e V i n s en H. S t e ele Commager. Het vraagt wel enige moed, om dit deel van 430 blz. in kleine druk door te werken. Het beschrijft de geschiedenis van de Verenigde Staten vanaf 1607 tot heden. Het is nogal economisch georiënteerd. Weinig kultuurgeschiedenis of godsdienst. De schrijvers zijn nogal scherp in hun beoordeling van personen. De schrijvers ’n journalist en ’n historicus, hebben hier goed teamwork geleverd. De geschiedenis van deze machtige staat van de Nieuwe Wereld is zeker ook van belang voor mensen uit de Oude Wereld. Voor volwassenen en de rijpere jeugd.
Kinderen en piraten, door R. H u gh es, voor volwassenen. Deze Engelse schrijver werd door de uitgave van dit werk meteen beroemd in de vroege dertiger jaren. De geslaagde Nederlandse vertaling is van R. Peereboom. De gekleurde omslag vertoont een groepje kinderen in ouderwetse kleding op een piratenschip, waarvan ze echter weinig vermoeden. Hun kinderlijk leven stoort zich weinig aan de roof door zeerovers. Overigens waren de kinderen erg wild en de rovers nogal tam. Het waren de laatste zeeschuimers in de Caraibische zee. De kinderen deden met hun goed vertrouwen nog een beroep op hun opvoedingskwaliteiten. Ten laatste wordt het kaperschip overmand en de rovers berecht. De kinderen gaan naar Engeland op weg naar een keurige opvoeding. Voor volwassenen wel een aardig boek, kinderpsychologisch ingesteld.
Koning Richard de Derde. De vrolijke vrouwtjes van Windsor. De storm door W. Shakespeare. Een keuze uit de beroemde werken van Shakespeare. Het eerste een koningsdrama uit zijn eerste periode. Dit theaterstuk speelt in de kritieke eeuw van de Rozenoorlog tussen Lancaster en York. De huichelachtige gewetenloze dwingeland komt gelukkig ten val tot opluchting van de lezer.
De vrolijke vrouwtjes van Windsor, een humoristisch blijspel uit de Middeleeuwen.
De storm, een stuk toneelpoëzie waarmee de schrijver afscheid
neemt van het theater. Voor mensen die enkele meesterwerken van de grote schrijver in bezit willen hebben, tegen lage prijs. Wel voorbehoud voor volwassenen geëist.
Vlucht zonder bestemming, door O. Boz z i. Voor volwassenen. Dit boek geeft ’n verhaal van de vlucht van twee jonge meisjes tijdens de oorlogsjaren. Ze komen terecht bij ’n verzetsgroep. De meisjes behouden hun natuurlijke goedheid te midden van de oorlogsgruwelen en de chaos. Het boek werd meteen ’n doorslaand succes, ofschoon de schrijfster een onbekende huismoeder was. Aan het eind van de zware tocht vindt Lisa de hoofdpersoon, toch weer het normale leven terug. Een verhaal met sprongen, maar het laat zich vlot lezen. Het is het eerste nummer van de tweede Zonnewijzerserie. Een goed boek van deze Italiaanse schrijfster. Aanbevolen.
Dag in Dag uit. Tien jaren actualiteit bijeengelezen uit De Volkskrant. Oud nieuws uit een dagblad blijkt na een aantal jaren toch nog belangwekkend te zijn. Uit de volgende rubrieken zijn interessante stukken weergegeven ; Sfeer der tijden, Nederland Waterland, Van vorsten, profeten en helden. Van verre reizen. Rond het Binnenhof, Artistieke ontmoetingen, Amsterdam die schone stad. Werk en welvaart, Op lichte voeten. Van sport en spel. Het jaar rond. Het werk is van toepasselijke illustraties voorzien. Voor krantenliefhebbers geschikte lectuur, ook de rijpere jeugd kan ervan profiteren.
Britten Beesten en Buitenlanders, door Daan van der Vat. Een humoristische satyre op Engeland en zijn bewoners. Het geeft als het ware de keerzijde van de medaille, van opgeschroefde, ophemelende reisbeschrijvingen. Het is interessant om te lezen. Een oorspronkelijk werk van een Nederlands deskundige die lang in Engeland heeft vertoefd. Aanbevolen voor volv/assenen en de rijpere jeugd, die er menig prettig uur mee zullen beleven.
Benjamin Disraëli, door And r é M a u r o i s. Deze Franse schrijver geeft een boeiend relaas van de
grote politieke figuur B. Disraëli uit het Victoriaanse tijdperk. Doordat Engeland toen een groot deel van de Europese politiek beheerste, is deze figuur ook van belang voor mensen buiten Engeland. Hij is altijd een wat raadselachtige figuur gebleven, hij had in het Engelse Parlement een snijdende welsprekendheid, hij klom op tot de eerste post in het Gouvernement en wist zelfs het achterdochtige hart van koningin Victoria te winnen. Lectuur voorbehouden voor volwassenen.
De man die teveel wist, door G. K. Chesterton. Voor volwassenen. De beroemde schrijver Chesterton levert hier een aantal verhalen rond de hoofdfiguur Home Fisher, korte detectivestory met diepere achtergrond, want Chesterton laat nooit na zijn ideeën onder het publiek te brengen. Zijn fantastische verhalen laten zich prettig lezen, men steekt tevens heel wat waarheden op.
Wij rekenen op Kroonstad. Roman van een naamloze. Ook een uitgave van het Spectrum, maar geen Pocket uitgave, wat uit de prijs, een gebonden exempl. kost ƒ 8,50, ook wel blijkt. Dit verhaal van een Russisch schrijver, die om begrijpelijke redenen zijn naam liever verzwijgt, verscheen voor het eerst in 1954 in het Duits. De schrijver heeft zelf de opstand meegemaakt in 1921 van de matrozen van Kroonstad tegen de dictatuur van Lenin. Eerst waren deze matrozen het keurkorps van de Russische revolutie, die hun eigen officieren vermoordden en de moeilijkste veldtochten wonnen voor het nieuwe regiem. Zij meenden gevochten te hebben voor de vrijheid, maar merkten ten laatste dat zij onder een nog ergere dwingelandij waren gekomen. Spontaan verzetten deze vrije mannen zich tegen het verschrikkelijke regiem, maar werden meedogenloos uitgeroeid. Was hun verzet gelukt het zou van grote invloed zijn geweest op de wereldpolitiek. Het verhaal speelt zich af rond ’n boerenjongen die matroos werd, rauw maar rechtschapen, met oersterke ideeën over recht en onrecht. Een kleine idylle speelt er tussen door met zijn verloofde Nastja. Aanbevolen voor volwassenen. L.