Door het Bureau voor Arbeidsrecht van den Amsterdamschen Bestuur dersbond werden gedurende de maand September 177 nieuwe zaken in behan deling genomen en 335 adviezen gegeven. De nieuwe zaken hadden betrekking op de volgende aangelegenheden: ongevallen 6, arbeidscontract 19, huur 16, belasting 57, echtscheiding 5, huwelijk 4, levensonderhoud 9, faillissement 16, diverse burgerlijke zaken 36, kinderwetten 2, arbeidswet 2, militie 2 en strafrecht 3. Daarbij waren betrokken personen uit de volgende vakken: diamantbewerkers 128, vereenigingen 5, timmerlieden 4, havenarbeiders 1, bierbrouwers 5, lompenbewerkers 2, loopknechts 2, schilders 4, tandartsen 1, kleermakers 3, sigarenmakers 7, dienstboden 1, broodbezorgers 1, kantoorbedienden 2, bakkers 2, chauffeurs 1, fruitverpakkers 2, onderwijzers 1, kuipers 1, gemeentewerklieden 1, letterkundigen 1, spoorwegbeambten 1 en chocoladebewerkers 1.
In de lijst der minimum-loonen, behoorende bij de bepalingen omtrent
minimum-loon en maximum-arbeidsduur in gemeentebestekken, 1.1. gewijzigd vastgesteld in de vergadering van B. en W. van 23 November 1906 (zie afl. 1—1907, blz. 36), zijn nadien de volgende, nog niet in het Maandschrift vermelde, wijzigingen aangebracht.
In de vergadering van B. en W. van 30 Juli 1907 werd besloten, de woorden „nacht- of dagwacht", met een loon van „f 9,—, Zondag inbegrepen", te wijzigen in „nacht- of dagwacht", met een loon van „f 9,— voor 7 wachten, Zondag inbegrepen (voor enkele dag- of nachtwacht f 1,50 per wacht, ook op Zon- en Feestdagen)".
In hunne vergadering van 11 October 1907 werd besloten, tusschen de categorieën „opperman" en „betonwerker" in te voegen een categorie „slooper" op een minimum-uurloon van 23 ets. en in hunne vergaderingen van 27 April en 11 Mei 1909 werd het minimum-uurloon van een metselaar en timmerman gebracht op 30 ets. en dat van een opperman en een schilder resp. op 27 en 25 ets.
Arnhem Hier ter stede is een actie op touw gezet — uitgaande van het kleinbedrijf — tot het afschaffen van het bezorgen van melk des Zondagsnamiddags.
Bussum (Hilversum B.). De afdeeling Bussum van den Centralen Bond van Bouwvakarbeiders heeft, in samenwerking met de plaatselijke afdeelingen van den Alg. Nederl. Timmerliedenbond en den Ned. Schildersgezellenbond, aan den Gemeenteraad van Bussum verzocht, voortaan in de bestekken voor gemeentewerken voor metselaars een uurloon voor te schrijven van 26 ets., voor timmerlieden en schilders een van 25 en voor grondwerkers en opperlieden een van 22 ets., bij een maximum-arbeidsdag van 10 uur. Tevens drongen de genoemde vereenigingen er op aan, de Wet op het Arbeidscontract toe te passen zooals zij in het Burgerlijk Wetboek is opgenomen en niet de artt. 1638c en d uit te schakelen.
Groningen (B.). 1. Door de Behangerspatroonsvereeniging is een vakschool voor behangers opgericht, welke 17 October zou worden geopend. Den 9en October hadden zich 19 leerlingen opgegeven.
2. Door de plaatselijke afdeeling van den Alg. Ned. Typografenbond is aan de Groninger Patroonsvereeniging in de grafische vakken en aan ieder der patroons afzonderlijk een loon- en arbeidsduurregeling, gebaseerd op het door den Bond vastgestelde „landelijke" loontarief, ter overweging en invoering aangeboden. Naar aanleiding hiervan deelde de genoemde patroonsvereeniging mede, dat zij in de thans geldende regeling geen wijziging wenschte te brengen. De gezellen zetten hierop de onderhandelingen voort. Mocht eventueel tot invoering van de door de werklieden aangeboden regeling worden besloten, dan zal op den inhoud daarvan later in dit Maandschrift meer uitvoerig worden teruggekomen.
(C.). Door de kleermakersgezellen is een ziekenfonds „Steunt Elkaar"
opgericht. De contributie bedraagt 10 ets. per week. Bij ziekte wordt den leden f 6,— per week uitgekeerd gedurende ten hoogste 8 weken in een boekjaar.
Hilversum. Door den Raad dezer gemeente is in zijne vergadering van 20 Juli 1909 besloten, in de bestekken de volgende bepaling op te nemen: „Geen werklieden worden toegelaten, met wie eene, gedurende den tijd, dien zij bij de uitvoering van het werk in dienst zijn, geldende overeenkomst is gemaakt als bedoeld in art. 1638c, zevende lid en art. Ï638rf j°. art. 1638c zevende lid van het Burgerlijk Wetboek."
Lonneker. In het bestek en de voorwaarden, waarnaar zal worden aanbesteed het binnen-schilders- en behangerswerk in de Koninklijke Maréchausséekazerne