voet der „loontabel voor de werklieden in dienst bij de stadsreiniging" (zie blz. 36, afl- 8, 1908), op te nemen een categorie „schoonmaaksters" met eene bezoldiging van „16 ets. per uur", terwijl in het onderschrift dier tabel tusschen „'/60 van het weekloon" en „in bovenstaande tabel" zal worden ingelascht „resp. het uurloon".

In hunne vergaderingen van 16 en 27 April 1909 werd besloten: a. in de „loontabel voor de werklieden in dienst der Gemeente-electriciteitswerken" de categorieën „hulpwachtmonteur" met loongrenzen van f 12,60—f 15 en „wachtmonteur" met loongrenzen van f 14,40—f 16,80 en de daarachter vermeide opmerkingen, betreffende afwisselende dag-, nacht- en Zondagsdienst te doen vervallen; b. de loontabel voor de werklieden in dienst der Handelsinrichtingen aan te vullen als volgt: 1°. in de afd. „Dienst der Kaden" wordt tusschen de categorieën „magazijnknecht-kraandrijver" en „kraandrijver" ingevoegd eene categorie „schipper-motorbootbestuurder" met loongrenzen van f 13,20—f 15,60; 2°. in 'de afd. „Gemeentelijk Handelsentrepöf' wordt tusschen de categorieën „entrepötwerkerstraatmaker" en „entrepötwerker-kraandrijver" ingevoegd eene categorie motordrijver-kraandrijver" met loongrenzen van f 13,20—f 15,60 (zie 'afl. £ 1908, blz. 36—40).

In hunne vergadering van 29 Juni werd door B. en W. besloten met ingang van 4 Juli 1909 de loontabel voor de werklieden in dienst der Publieke Werken aan te vullen als volgt: 1°. tusschen de categorieën „meter of peiler" en „steenzetter" wordt ingevoegd een categorie „betonwerker" met loongrenzen van f 12,60—f 15; 2°. tusschen de categorieën „lampenist" en „handlanger" wordt ingevoegd een categorie „bouwvaksjouwerman" met loongrenzen van f 12—f 14 40 (zie afl. 8, 1908, blz. 36).

Delft (K. v. A. Bouwbedr.). In aansluiting op de mededeelingen in aflevering 7 (blz. 832) en in aflevering 5 (blz. 595) kan thans worden bericht, dat de glasschilders met ingang van 1 Augustus een loonsverhooging ontvingen van 3 a 4 ets. per uur, zoodat zij nu bij een korteren arbeidsdag (van 772 uur v.m. tot 5 uur n.m., met 1V2 uur schafttijd) ongeveer evenveel verdienen als vroeger.

Groningen (K. v. A. Bouwbedr.). Tusschen patroons en werklieden in houtzagerijen en stoomtimmerfabrieken worden besprekingen gehouden over het invoeren van eenige dagen vacantie per jaar met behoud van loon.

— (K. v. A. Conf.). Zooals reeds vroeger werd medegedeeld, heeft een groote fima te dezer stede (tricotagefabriek) onlangs haar bedrijf van Groningen naar het naburige Helpman verplaatst. In de nieuwe fabriek, die zij daar heeft laten bouwen, zullen naast tricotage-artikelen ook damesconfectie-goederen (lingeries) vervaardigd worden, terwijl het in de bedoeling ligt, beide takken van bedrijf eerlang belangrijk uit te breiden. Wat de verdere inrichting aangaat, deelde de Kamer mede, dat de fabriek naar haar oordeel aan alle eischen des tijds voldoet. Er is niet alleen gezorgd voor voldoende licht en lucht, maar ook voor centrale verwarming, waterclosets, waschinrichtingen, enz. Behalve het mannelijke personeel voor kantoorwerkzaamheden, reizen, enz. zijn thans in de fabriek reeds ± 100 vrouwen werkzaam. Onder dit aantal zijn + 20 meisjes van 14—16 jaar, die f 1,50 tot f 2,—, en 20 van 16—17 jaar, die f2,50 tot f4,— per week verdienen. De loonen van de overige vrouwen, wier leeftijden wisselen tusschen 18 en 40 jaar, bedragen f 4,50—f 6,— per week. De arbeidsdag van het vrouwelijke personeel loopt van 7'/2 uur 's morgens tot 5 uur's avonds, met een schafttijd van 12—12 '/2 uur 's middags. Deze regeling van den werktijd werd der firma mogelijk gemaakt, doordat haar van regeeringswege bij besluit van 28 Juli 1909 vergunning werd verleend, tot 1 Augustus 1910 af te wijken van den in de Arbeidswet voor vrouwen en kinderen beneden 16 jaar voorgeschreven rusttijd van één uur tusschen 11 uur 's morgens en 3 uur 's middags. Tot de fabriek worden alleen nette meisjes toegelaten, die bewijzen hebben geleverd, reeds eenige vaardigheid te bezitten in de haar op te dragen werkzaamheden. Voor het verkrijgen van die vaardigheid geven de firmanten gelegenheid. Zij hebben nl. een juffrouw aangesteld, die door hen aan te wijzen meisjes gedurende 4 weken gratis onderricht.

's-Hertogenbosch (K. v. A. Bouwbedr.). Ten vervolge op hetgeen in vorige afleveringen werd medegedeeld omtrent de loonactie der timmergezellen (zie 0. a. afl. 7, blz. 832) kan thans worden bericht, dat de R.-K. Bond van patroons in de bouwvakken aan de gezellenvereenigingen te kennen heeft gegeven, dat het verzoek, om het uurloon op 1 Mei 1910 weder met 1 cent te verhoogen en derhalve te brengen op 19 ets., eerst in Januari 1910 nader in overweging genomen zal Kunnen worden,