Kappers moeten zelf voor gereedschappen zorgen (kosten zeer gering), barbiers daarentegen niet.
De meest voorkomende arbeidsdag loopt van 8 v.m.—9 n.m., met een schafttijd van 2 uur in totaal. Eenmaal per week wordt een vrije avond gegeven, zoodat dan vroeger — in den regel om 7 uur n.m. — met werken wordt geëindigd, doch daartegenover staat, dat des Zaterdags langer wordt gewerkt, door de kappers tot 10'/2, door de barbiers somtijds wel tot 12 uur n.m." Des Zondags wordt gewerkt van 8—12 uur 's morgens, zonder dat daarvoor extra vergoeding wordt gegeven.
Huisarbeid ten behoeve van de patroons wordt niet verricht. De loonen en de arbeidsduur waren dezelfde als in 1909.
Arnhem (C).
Beddenfabricage. (Zuiveren van bedveeren en kapok, enz.). De loonen der werklieden in een fabriek van bedveeren, kapok en katoenen dekens te Leiden worden per week berekend en uitbetaald, evenals die voor de arbeiders bij de beddenfabricage en de zuivering van bedveeren en kapok te Rotterdam. Standaardloonen bestaan niet. In de bedoelde fabriek te Leiden worden de volgende weekloonen uitgekeerd: meesterknecht f 15, — , de meeste werklieden f 9,25, één werkman f 12,50, één f 10,—, één f 8,50 en één (een oude man) f 5,65, jongens van 16 jaar + f 4,— en dekenstiksters f 3,50—f 6,50. Een werkman bij de beddenfabricage te Rotterdam verdient onder normale omstandigheden f 11—f 14,— per week, terwijl als normaal loon voor een werkman bij de zuivering van bedveeren en kapok in die gemeente + f 12,50 werd opgegeven. Toeslagen worden niet gegeven. Kosten komen niet ten taste van de loonen, behalve in sommige ondernemingen (beddenfabricage) te Rotterdam, waar de werklieden zelf voor gereedschappen en naalden moeten zorgen.
De meest voorkomende arbeidsdagen zijn hieronder aangegeven.
Fabriek van bedveeren, kapok en katoenen dekens te Leiden: 6 v.m.—7 n.m., met 2'/j unr schaft. Beddenfabricage te Rotterdam: 's zomers 7 v.m.-'7 n.m. ( £- h ft 8_g,, 13_1, / en 5_5,/ '
s winters 8 » —7 »\ 'v
Zuivering van bedveeren en kapok te Rotterdam: 's zomers 6 v.m.—7 n.m. j met schaft van 8—81/2,
's winters 7 » —8 » j 12—11/2 en &1li—6.
Bij de beddenfabricage te Rotterdam wordt geen nachtarbeid verricht. Wel moet soms worden overgewerkt en moet in het drukke seizoen (tusschen Paschen en Pinksteren) of bij spoedbestelling op Zaterdag, een enkele maal op Zondag worden gewerkt en wel van 9 uur 's morgens tot 1 uur 's middags. Voor dezen extra arbeid wordt 25 a 30 ets. per uur betaald. Overigens werd gemeld, dat overwerk, nacht- en Zondagsarbeid niet voorkomen en dat voor de betaling van zoodanigen arbeid geen regelingen zijn getroffen.
Huisarbeid wordt niet verricht. Sedert het vorige jaar vielen in de loonen en arbeidstijden de volgende veranderingen te constateeren. In de fabriek te Leiden kreeg een enkele werkman op grond van meerdere bekwaamheid of anciënniteit een loonsverhooging van 50 ets. per week. In de beddenfabricage te Rotterdam werd het uur van einde van 8 op 7 n.m. gebracht.
Leiden (Tn.) cn Rotterdam (C).
Bontwerkers. Het loon wordt over het algemeen per week berekend, behalve te Utrecht, waar uurloonen worden uitgekeerd. De uitbetaling heeft overal wekelijks plaats. Standaardloonen bestaan niet. Te Arnhem wisselen de weekloonen tusschen f 15,— en f 20, -. Te Haarlem en Heemstede bedraagt het normale loon voor mannen f 16—f 18,— en voor vrouwen f 12,— per week, terwijl te Rotterdam volwassen werklieden f 24,— a f 30,— en meisjes (voor stoffeer- en naaiwerk) f 4,— a f 9,— per week verdienen. Te Utrecht bedraagt het uurloon 16 a 18 ets.; het normale weekloon kan op f 10,— geschat worden. Te Amsterdam werd blijkens de inlichtingen van de beide patroons, die de Kamer voorlichtten, door arbeiders onder normale omstandigheden naar gelang van bekwaamheid f 12—f 27,50 en door arbeidsters f 3—f 12,— per week verdiend.
Toeslagen op de loonen worden niet gegeven, behalve bij één der patroons te Amsterdam, die aan de Kamer inlichtingen verstrekte; de bedoelde patroon geeft nl. aan den in zijn dienst zijnden werkmeester een zeker percentage van het batig saldo der atelierrekeningen.
Voor Haarlem en Heemstede"werd opgegeven, dat, zoo er al kosten ten laste van de loonen der werklieden mochten komen, deze van uiterst geringe be-