Spiegel- en lijstenmakers. Te Dordrecht zijn deze werklieden gewoonlijk werkzaam tegen uurloonen, evenals te Arnhem, voor welke gemeente tevens werd gemeld, dat ook wel stukwerk verricht wordt. Voor Amsterdam werd opgegeven dat daar zoowel werklieden worden aangetroffen, die per uur, als die per stuk betaald worden. De uitbetaling van het loon geschiedt overal wekelijks.
Te Amsterdam bestaat geen standaardloon: omtrent de loonen kon de Kamer alleen mededeelen, dat zij lager zijn dan 20 ets. per uur. Te Arnhem bedraagt het standaardloon voor degenen, die tegen uurloonen werkzaam zijn, 22 ets. Voor de betaling van stukwerk bestaat geen bepaalde regeling. Dooreengenomen wordt onder normale omstandigheden + f 13,75 per week verdiend.
Spiegel- en lijstenmakers te Dordrecht verdienen naar gelang van hunne bekwaamheid 18 a 20 ets. per uur; de normale wekelijksche verdiensten kunnen op t 11,34—f 12,60 in den zomer en op f 10,62—f 11,80 in den winter gesteld worden. Of het te Amsterdam voorkomt, dat toeslagen op de loonen worden gegeven, vermocht de betrokken Kamer niet op te geven. Voor de overige plaatsen werd gemeld, dat toeslagen op de loonen niet voorkomen. Kosten komen niet ten laste van de loonen.
Te Amsterdam wordt gewerkt van 6 v.m.—5'/2 n.m. in den zomer en van 7 v.m —5'/2 n.m. in den winter, met schaft van ';4 uur in den morgen en 1 a VU uur s middags (vrouwen bovendien van 4—4'/4 n.m.). Te Arnhem loopt de arbeidsdag naar gelang van het jaargetijde van 8 v.m.—8 n.m. of van 6 v.m.—8 n.m. met een schafttijd van 2 uur in totaal. Te Dordrecht wordt in den zomer gewerkt van 6 v.m.—7 n.m., met schaft van 8V2—9, 12—1'/2 en 4'/2—5, terwijl de arbeidsdag in den winter loopt van 8 v.m.-8 ('sZat. 7) n.m., met schaft van 12— VU en 41/,—5. 2
Extra arbeid komt te Amsterdam zeer zelden voor; of daarvoor hooger loon wordt gegeven, is den betrokken Kamer niet bekend. Te Dordrecht wordt zelden overgewerkt, waarvoor dan 5 ets. per uur extra wordt betaald. Nacht- en Zondagsarbeid komen daar niet voor, evenmin als extra arbeid in Arnhem, zoodat voor f ^ n§ van ex^ra loon voor zoodanigen arbeid dan ook geen regelingen zijn
Alleen voor Amsterdam werd gemeld, dat in 1910 in de spiegel- en lijstentabricage huisarbeid is voorgekomen, zij het ook slechts in geringe mate. u > 5 '?onen en arbeidstijden ondergingen sedert het vorige jaar, voor zoover bekend (Amsterdam gaf op niet bekend), geen verandering.
Amsterdam (Mli), Arnhem (B) en Dordrecht (B).
Stoelenmattersbedrijf (hieronder ook te verstaan het maken van zoogenaamde keukenstoelen). De meeste werklieden te Zutfen verrichten stukwerk' slechts enkelen zijn werkzaam tegen uurloonen. De uitbetaling heeft wekelijks plaats. Omtrent de eenheidsloonen kan niets worden meegedeeld. Toeslagen worden niet gegeven. De werklieden moeten zelf voor het gereedschap zorgen (eerste aanschaffing + f 2,50 en jaarlijksch onderhoud + f 1,—). Stoelenmatters, die per uur en bi] den patroon arbeiden, konden in 1910 ongeveer f 7,— (d i. in verband met den korteren arbeidsduur ongeveer 50 ets. minder dan in 1909) per week verdienen. Stoelenmatters, die thuis arbeiden en per stuk betaald worden, kunnen geen hooger loon behalen dan + f 8,— per week. Voorts worden er zeer enkele stoelenmakers (d. z. zij die de geraamten van de keukenstoelen in elkaar zetten) aangetroffen, die — per stuk en bij den patroon arbeidende — f 13,— a f 14 — per week verdienen. De arbeidsdag liep in den zomer van 6 en in den winter van 7 uur v.m. tot 8 ('sZat. 5) uur n.m., met schaft van8>/2—9.12—1 en 5—5'/,.
Autfen (B). '
VII. Kleeding en reiniging.
(Habillement et nettoyage.)
Barbiers en kappers. Te Arnhem wordt het loon voor de barbiers per week en voor de kappers per maand berekend en uitbetaald. Standaardloonen bestaan niet. De barbiers verdienen f 4-f 5,— per week, terwijl de maandloonen der kappers t 12—f 20,- bedragen voor de internen en f 25—f 30,—voor de externen. Boven deze vaste loonen genieten de bedienden met Nieuwjaar fooien terwijl zij voorts nog provisie (barbiers 5 pCt., kappers 10 pCt.) van de opbrengst der door hen verkochte artikelen ontvangen, hetgeen voor de barbiers een toeslag uitmaakt van 50—75 ets., voor de kappers een van f 2,50—f 3,— per week!