f 7,20 per week verdiend. Het schillen van de teen geschiedt ook door vrouwen en 'kinderen, wier verdiensten op f 4,— per week gesteld kunnen worden, evenals de wekelijksche verdiensten van de jongens, die bij het sorteeren werkzaam zijn.

Behalve dat de teenschillers de schil mogen behouden, welke, nadat zij gedroogd is alleen geschikt is om als brandstof te dienen, worden geen toeslagen gegeven. Van kosten, welke ten laste van de loonen komen, valt geen melding

te "Daar alles buitenwerk is en men derhalve rekening heeft te houden met de weersgesteldheid en — voor zoover de werkzaamheden buitendijks verricht moeten worden — ook met den waterstand, is van geregelde arbeidsdagen dikwijls geen sprake. Onder normale omstandigheden wordt gewerkt als hieronder is aangegeven. Rietsnijden (deze arbeid vangt aan zoodra het riet zijn blad heeft verloren gewoonlijk begin December — en eindigt omstreeks half Januari), teensnijden (van omstreeks half November tot omstreeks Nieuwjaar) en sorteeren en te water brengen (tot omstreeks half Maart): van zonsop- tot zonsondergang. Ook het rietschoonmaken wordt verricht van zonsop- tot zonsondergang, echter met dien verstande dat nimmer vroeger wordt begonnen dan om 5 uur v.m. en nooit later wordt geëindigd dan 7 uur n.m., indien de weersgesteldheid een vroeg afloopen van deze werkzaamheden mocht hebben tegengehouden. Het teenschillen geschiedt door de mannen van 5 uur v.m.—7 uur n.m.; vrouwen en kinderen arbeiden niet op vaste uren. Door alle arbeiders wordt des Zaterdags om 4'/2 uur n.m. geëindigd. De schafttijden bedragen 2 uren in totaal voor rietsnijders (op onbepaalde tijdstippen naar gelang zulks het best uitkomt), rietschoonmakers en teenschillers (8_8i/, 12—1 en 41 /2—5). Bij het teensnijden wordt, voor zooveel de gnenden binnendijks liggen, geschaft van 8—8'/2 en van 12 - 1; liggen de grienden buitendijks dan wordt geschaft als door de rietsnijders. Bij het sorteeren en te water brengen van de teen wordt geschaft van 8—8 '/2 en van 12—1, waarbij tegen het einde van de werkzaamheden nog een rusttijd komt van 4'/2—5, omdat dan langer

gewerkt wordt. ,.

Overwerk, nacht- en Zondagsarbeid komen niet voor en voor de betaling van

zoodanigen arbeid is dan ook geen regeling getroffen. Huisarbeid wordt met verricht.

Evenals in 1909 bleven de wekelijksche verdiensten der volslagen werklieden beneden het normale gemiddelde. De weersgesteldheid in het voorjaar was met gunstig en de aanvoer van teen was kleiner dan in het vorige jaar, zoodat het totale bedrag der uitgekeerde loonen lager was dan in 1909. De hoeveelheid net welke werd aangevoerd, was wel even groot als in 1909, doch daar het riet slecht droogde, kon eerst veel later dan gewoonlijk met het schoonmaken worden begonnen.

De verdiensten van vrouwen en kinderen bij het teenschillen waren dezelfde als in 1909 en konden dus ook thans weder normaal genoemd worden.

Ammerstol c. a. (Vb) en Rotterdam (Mh). *)

Schorsmolen. Blijkens van den patroon van een schorsmolen te Delft door de betrokken Kamer ontvangen inlichtingen kwamen in den loop van 1910 in de bedoelde onderneming verschillende veranderingen onder het personeel en de loonen voor. In October overleed de baas en werd deze vervangen door den machinist. Voorts heeft een sjouwer 25 ets. opslag per week gekregen, terwijl een jongen, die f 4,25 a f 4,50 per week verdiende, werd vervangen door een anderen jongen' wien een loon van f 3,75 werd toegekend. Duidelijkheidshalve volgt hieronder 'een beschrijving van den toestand, zooals deze na de verschillende wijzigingen was.

De loonen worden per week berekend en uitbetaald. Zij bedragen voor:

den machinist-baas f 9,50 pet week met vrij wonen en steenkolen. ')

een sjouwer f 6,o0 per week ) £jeze werjci;ecien zjjn _)_ 20 jaar oud en ongehuwd. » » » 7,50 » » ) —

» jongen » 3,75 » »

') In tegenstelling met zijn voorganger, geniet de machinist-baas geen „zakkengeid .

De arbeidsdag loopt van 6 v.m.—7 n.m., met schaft van 8—8'/2, 12— V/2 en 4'/2—5. Overwerk, nacht- en Zondagsarbeid komen zoo goed als nooit voor. Mocht eventueel zoodanige arbeid noodzakelijk zijn, dan wordt wel verhoogd loon gegeven, doch het bedrag der verhooging is voor de onderscheidene werklieden verschillend. Huisarbeid' wordt niet verricht.

Delft (Vg).

*) De gegevens omtrent rietwerkers in mandenmakerijen, welke van deze Kamer werden ontvangen, zijn opgenomen ouder „Mandenmakers" op blz. 69 en volgende.