betrokken Kanier vermocht echter geen andere bijzonderheden te vermelden, dan dat de bedoelde arbeid slechts zelden voorkomt. In de loonen en arbeidstijden vielen sedert het vorige jaar nergens wijzigingen te constateeren.
Alfen c. a. (B), Arnhem (B), Dordrecht (B), Enschede c. a. (B) en Kampen (B).
Kuipers.*) Te Arnhem en Kampen wordt het loon gewoonlijk per week, in alle overige plaatsen meestal per stuk berekend, waarbij opgemerkt kan worden, dat te Amsterdam en Schiedam naast stuk- ook uurloonen worden uitgekeerd. De uitbetaling van het loon heeft overal wekelijks plaats.
Standaardloonen bestaan niet. De stukloonen, welke te Schiedam betaald worden, hangen af van de grootte en afwerking van het fustwerk en bedragen voor: vaatjes 6'l2, 8 en 11 ets., tubs 5 ets., jeneverfusten (100 en 50 L.) resp. f 1,50 en f 0,85. Aan de gezellen, die tegen uurloonen werkzaam zijn, wordt vrij algemeen + 22 ets. per uur uitgekeerd. Voor de overige gemeenten kon door de betrokken Kamers omtrent het bedrag der eenheidsloonen niets worden medegedeeld. Toeslagen worden niet gegeven Voor een 4-tal plaatsen (Dordrecht, Leiden, Rotterdam en Schiedam) werd gemeld, dat de kosten van gereedschappen ten laste van de loonen der werklieden komen; de jaarlijksche uitgaven werden achtereenvolgens begroot op f 5,—, f 3,—, f 6,— en f5,—, terwijl voor Dordrecht en Leiden nog werd opgegeven, dat de kosten van eerste aanschaffing resp. f 20,— en + f 6,— bedragen. Voor Amsterdam werd gemeld, dat er dooVgaans geen kosten ten laste van de loonen der werklieden komen.
In het volgende staatje zijn opgegeven de gemiddelde (normale) wekelijksche verdiensten, alsmede de meest voorkomende arbeidsdagen in de verschillende gemeenten.
pfmfpmtp Gemiddeld of normaal Aanvang Einde ^
GEMKLNTi,. weekloon in guldens. (v.m.). (n.m.). Eust" en schafttijden.
Amsterdam . . : 16—18,— 6 7 ('s Zat. 4) 8^—9, 12—1|, 4—4.1.
Arnhem . . . j 9,— 7 7 2 uur.
Dordrecht. . . j 7—13,— (naar Z. 6 8 ( ,, 7 , 8j— 9, 12—U, 5—5^.
bekwaamheid) W. 8 8 j ( s Zat. 4) ^ > 5_5|>
Kampen . . . 7,50 ') 7 7 ('s Zat. 6) 84—9, 12—li.
Leiden. . . . 9,— 7 7 8—8{, 1—2^,
Rotterdam . . 14,— 6 7 ('s Zat. 6) 8i—9, 12j—-2, 4^—5.
Schiedam. . . 10—15,— Z. 6 Tl „ n . n j c., n , a, r
yf 1 ( s Zat. 4) j 8{— 9, 12-!■£, 41—o.
') Leerlingen verdienen f 1—f 1,50 per week.
Te Arnhem, Kampen en Leiden wordt geen overwerk verricht, terwijl voor de overige plaatsen gemeld werd, dat alleen bij uitzondering moet worden overgewerkt. Nacht- en Zondagsarbeid komen niet voor, of althans zoo goed als niet (Amsterdam en Rotterdam), en voor de betaling van extra loon voor zoodanigen arbeid zijn geen regelingen getroffen, evenmin als voor de extra betaling van overwerk, dat overal meestal met het gewone loon wordt betaald.
Huisarbeid wordt niet verricht. De arbeidsvoorwaarden ondergingen sedert het vorige jaar over het algemeen geen verandering. Wel werd te Amsterdam in 1910 een andere indeeling van den arbeidsdag gevolgd (o. a. door het invoeren van een namiddagschaft), doch deze wijziging was niet van invloed op den totalen arbeidsduur.
Amsterdam (Mh), Arnhem (B), Dordrecht (B), Kampen (B), Leiden (B), Rotterdam (Mii) en Schiedam (B).
Kurkensnijders. Te Dordrecht en Zwijndrecht worden ronders en voorwerkers per hoeveelheid en sorteerders per week betaald. Voor Rotterdam werd gemeld, dat de maatstaf, waarnaar de loonen berekend worden, in de onderscheidene ondernemingen zeer uiteenloopt: hier meer stuk- dan weekloonen, daar meer week- dan stukloonen en een enkele maal uitsluitend per hoeveelheid. Te Schiedam komen zoowel uur-, week- als stukloonen (per hoeveelheid) voor. De loonen worden overal wekelijks uitbetaald.
Te Dordrecht en Zwijndrecht bedraagt het standaardloon voor ronders 26 ets. per 1000 en voor voorwerkers 4 ets. per gros. Te Rotterdam en Schiedam be-
*) Omtrent de arbeidsvoorwaarden voor de kuipersgezellen te Vlaardingen zal een en ander worden opgenomen in Afl. 12, 1911, van het Maandschrift.